Linkovi

Šta Sjedinjene države očekuju od Kine kada su u pitanju prijetnje Sjeverne Koreje?


Američki državni sekretar John Kerry kaže da Pjongjang još uvijek može okončati međunarodnu izolaciju uzrokovanu nuklearnim programom. Kina je tu opet ključni igrač.

Američki državni sekretar John Kerry krajem sedmice putuje za Aziju zbog razgovora o tome na koji se način najbolje suočiti sa ratnim prijetnjama Sjeverne Koreje.

Dok se vojska trenira u, kako to Sjeverna Koreja naziva, stanju rata, američki državni sekretar John Kerry kaže da Pjongjang još uvijek može okončati međunarodnu izolaciju uzrokovanu nuklearnim programom. Kina je tu opet ključni igrač.

Oni se mogu vratiti za stol i pridružiti svim drugim zemljama, uključujući i njihovog najbližeg susjeda i partera, Kinu, koja ima toliko veliku ulogu i koja je uvijek održavala bliži odnos sa sjeverom od bilo koje druge zemlje, rekao je John Kerry.

Novi kineski lider, kako se čini, dijeli američki stav.

Mi želimo pomirenje, a ne napetosti. Želimo dijalog, a ne sukob. Sukob na korejskom poluotoku nije ni u čijem interesu. Kina je predana miru i stabilnosti korejskog poluotoka i sjeveroistočne Azije, rekao je Hong Lei, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Šta bi Washington želio od Pekinga? Alexandre Mansourov radi za univerzitet Johns Hopkins.

Ukoliko Kina i dalje bude surađivala sa Sjevernom Korejom kao svojim najvećim trgovinskim partnerom, najvećim investicionim partnerom, onda bi od njih mogli očekivati da promoviraju efikasnu vladu, efikasniju i učinkovitiju politiku kada je u pitanju ekonomija, kao i bolju društvenu politiku u Pjongjangu, rekao je gospodin Mansourov.

To bi iznutra izmijenilo Sjevernu Koreju.

Umjesto vršenja pritiska na Sjevernu Koreju, oni bi pomogli međunarodnoj zajednici da dovede do promjena unutar Sjeverne Koreje, ekonomskih promjena, društvenih promjena, koje bi, za nadati se je, jednog dana dovele nove političke snage koje bi mogle podstaknuti političku promjenu, kaže gospodin Mansourov.

On dodaje da je ključna stvar koliko utjecaja kineski predsjednik Xi Jinping ima u Sjevernoj Koreji. Analitičar pri fondaciji Heritage Bruce Klingner kaže da taj utjecaj nije veliki.

Oni imaju manje utjecaja nego što mnogi očekuju i nisu voljni iskoristiti i utjecaj kojeg imaju. Pokazali su da su više dio problema nego rješenja, kaže Brice Klingner.

On dodaje da su razlog za to kineska investiranja u Sjevernoj Koreji.

Oni bi trebali primjenjivati rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a i sankcije ne samo protiv Sjeverne Koreje, već i svih zemalja članica koje ih narušavaju. To uključuje njihove banke i biznise za koje znamo da surađuju sa sjevernokorejskom proliferacijom.

Obamina administracija vjeruje da je Kina predana primjenjivanju sankcija UN-a.

Naše je shvatanje da oni interno gledaju na to koje su njihove vlastite regulative u odnosu na rezoluciju Vijeća sigurnosti 2094. To je najnovija koja zahtijeva primjenu. Od svake vlade zavisi da razmotri svoj vlastiti državni zakon i regulative i osigura potpuno pridržavanje, rekla je Victoria Nuland, glasnogovornica State departmenta.

Na putu po Aziji, državni sekretar John Kerry će posjetiti Južnu Koreju, koja nadgleda aktivnosti oko sjevernokorejskih mjesta za testiranja, i Japan, koji u tri baze uvodi raketnu odbranu sa raketama Patriot, među kojima je i jedna upravo nadomak Tokija.
XS
SM
MD
LG