Linkovi

Republikanci najavljuju opoziv „Obaminih zakona“


Članovi američkog Kongresa ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu
Članovi američkog Kongresa ispred zgrade Kongresa na Capitol Hillu u Washingtonu

Američki Kongres ove sedmice nastavlja raditi u novom sastavu, sa velikim brojem novizabranih članova koji žele opozvati ili zaustaviti većinu inicijativa predsjednika Baracka Obame.

Američki Kongres ove sedmice nastavlja raditi u novom sastavu, sa velikim brojem novizabranih članova koji žele opozvati ili zaustaviti većinu inicijativa predsjednika Baracka Obame. Nakon izbora u novembru Kongres u novom sazivu počinje raditi nakon novogodišnjih praznika, i sada u njemu Demokrati nemaju većinu koju su imali tokom prve dvije godine predsjedničkog mandata demokrate Baracka Obame.

U naredne dvije godine Republikanci će kontrolisati Zastupnički dom, a smanjili su demokratsku većinu i u Senatu. Donošenje zakona u tako podjeljenom Kongresu će zahtijevati kompromis, koji se do u posljednje vrijeme rijetko mogao postići zbog partijskih i ideoloških podjela.

Republikanska većina u Zastupničkom domu je odmah na startu najavila da želi opozvati najznačajnije ostvarenje predsjednika Obame - refomru zdravstva u Americi.

Predsjednik Barack Obama potpisuje Zakon o reformi zdravstvenog osiguranja u Americi
Predsjednik Barack Obama potpisuje Zakon o reformi zdravstvenog osiguranja u Americi

Zastupnik iz Michigena, Fred Upton:

"Vidite šta se dogadja. Kao dio našeg obećanja biračima, mi smo rekli da ćemo prvo izglasati ukidanje zakona o zdravstvenoj zaštiti."

Tim Scott iz Južne Karoline pripada širem krugu fiskalnih konzervativaca, novoizabranih Republikanaca koji su odlučni da ostvare obećanja data svojim biračima. On kaže:

"Birači žele da Kongres sluša narod. O tome se radi. Oni su umorni od prekomjerne potrošnje, i oni žele ukinuti Obamin zakon zdravstvene zaštite."

Medjutim, Zastupnički dom ne može sam ukinuti zakon kojeg je Obama potpisao. Ali, može nametnuti smanjivanje fondova što može ugušiti taj zakon i druge vladine programe.

Novoizabrana senatorica iz New Hampshire-a, Kelly Ayotte:

"Američki narod nas je poslao u kongres sa jasnim instrukcijama - učinite vladu manjom, ne većom. I, zaustavite trošenje novca na programe koji ne rade."

Kongres SAD, Washington
Kongres SAD, Washington

Očekuju se i oštre debate oko federalnih nastojanja na stimulaciji američke ekonomije, kao i oko mogućeg podizanja granice daljeg zaduživanja kako bi se finansirali federalni programi, odnosno pokrio nacionalni deficit od tri hiljade milijardi dolara. Partijske i ideološke razlike bi mogle dostići novi nivo.

"41 godinu u Washingtonu pratim politiku u Kongresu i nikada nije bilo tako loše", kaže analitičar Kongresa Norman Ornstein.

On ukazuje da su centristi medju Demokratama, kao i medju Republikancima jednostavno nestali, proširujući ideološki rascjep izmedju partija, te da bi konačni rezultat bi mogao biti zakonodavni zastoj.

"Očekujem mnogo sukoba. Ne nadam se da će ovaj Kongres riješiti mnogo problema, ili se čak ozbiljnije angažovati na mnogim problemima", kaže Ornstein.

Demokrati poručuju svojim novim republikanskim kolegama da postoji velika razlika izmedju bacanja idoloških bombi tokom izborne kampanje i stvarnog vodjenja zemlje.

Zastupnik iz New Yorka, Anthony Weiner:

"Ovo je sada vaš posao. Treba platiti za penzije, za zdravstvenu zaštitu starijih."

U 1980-tim republikanski predsjednik Ronald Reagan je uspio smanjiti poreze i znatno povećati troškove odbrane uprkos demokratskoj većini u Zastupničkom domu, koja se tome uglavnom protivila. I 1990-tih demokratski predsjednik Bill Clinton je uspio sprovesti refrmu socijalne zaštite radeći sa Kongresom kojeg su kontrolisali Republikanci.

Predsjednik Obama kaže da želi raditi sa obje partije kako bi, ekonomiju Sjedinjenih Država stavio na čvršće noge. Kompromis, kažu analitičari, za obje strane sadrži potencijalni rizik, ali i nagradu.

XS
SM
MD
LG