Linkovi

SAD: Dileme Ministarstva odbrane


Ministar odbrane Chuck Hagel
Ministar odbrane Chuck Hagel

Ranija upozorenja Pentagona o negativnim efektima kresanja budžeta po američke oružane snage i odbrambene kapacitete nisu dala rezultata. Da li će sadašnja imati odjeka?

Američki ministar odbrane Chuck Hagel proteklih je dana u više navrata govorio o mogućim potezima Pentagona u uvjetima značajnog automatskog i neselektivnog smanjenja bužetske potrošnje ukoliko Kongres i Bijela kuća ukoro ne postignu dogovor o budžetu za narednu fiskalnu godinu koja u Sjedinjenim Država počinje od oktobra.

Primjera radi, jedna od mogućih opcija reduciranja kapaciteta američkih oružanih snaga mogla bi biti smanjenje 11 udarnih grupa nosača aviona za tri grupe u slučaju automatskih, neselektivnih smanjenja stavki u federalnom budžetu.

O nekim drugim opcijama ministar odbrane Chuck Hagel kaže:

"Prvi korak bi mogao biti smanjenje brojnosti u korist najsuvremenijih kapaciteta. To bi moglo biti smanjenje kopnenih snaga do nivoa između 380 i 450 hiljada pripadnika, smanjene mornaričkih snaga i do 30-ak hiljada pripadnika i potpuno prizemljenje starije generacije aviona-bombardera."

Drugo rješenje moglo bi biti održavanje brojčano velikih kapaciteta i snaga bez ulaganja u novo naoružanje.

"Osnovna dilema u tom smislu je imati kapacitete koje mjerimo brojem brigada, brodova, aviona, marinaca ili imati moderne i efikasne oružane sisteme i održavati i dalje našu vojnu prednost" – ističe gospodin Hagel.

Analitičar Todd Harrison, specijalista za budžet odbrane, ocjenjuje da su oružane snage, bez obzira kako bužetska kriza bude riješena, pred velikim redukcijama nakon okončavanja ratova u Iraku i Afganistanu i dodaje:

"Biti brojčano manji ne znači biti slabiji, ako to znači moći poboljašati udarnu moći tih manjih snaga. To je sada krupno pitanje."

Ranija upozorenja Pentagona o negativnim efektima kresanja budžeta po američke oružane snage i odbrambene kapacitete nisu dala rezultata. Za sadašnja upozorenja ministra odbrane analitičar Harrison kaže:

"Mislim da gospodin Hagel pokušava, na realan i uvjerljiv način, predočiti specifične korake koji će biti nužni usljed automatskog smanjenja budžeta, ne ulazeći u široke projekcije."

I ministar odbrane i drugi zvaničnici Pentagona se nadaju da će sadašnja upozorenja podstaći Kongres i Bijelu kuću da premoste krupne razlike o bužetu na narednu fiskalnu godinu.
XS
SM
MD
LG