Linkovi

Ukidanje 'Ne pitaj, ne govori' za bojnika Almyja okončavanje jednog bolnog poglavlja


Ukidanje 'Ne pitaj, ne govori' za bojnika Almyja okončavanje jednog bolnog poglavlja
Ukidanje 'Ne pitaj, ne govori' za bojnika Almyja okončavanje jednog bolnog poglavlja

Od donošenja tog zakona 1993. godine tisuće pripadnika oružanih snaga izbačeno je iz vojske jer su otkrili svoju spolnu orijentaciju

Zakon koji je branio homoseksualcima da otvoreno služe u američkim oružanim snagama je ukinut, što je dovelo do slavlja među organizacijama koje se zalažu za prava homoseksualaca. Od donošenja tog zakona 1993. godine tisuće pripadnika oružanih snaga izbačeno je iz vojske jer su otkrili svoju seksualnu orijentaciju.

Za bivšeg bojnika američkog Ratnog zrakoplovstva Mikea Almyja ovaj dan označio je okončavanje jednog bolnog poglavlja. Izbačen je iz vojske nakon 13 godina službe kad su njegovi pretpostavljeni otkrili da ima homoseksualni odnos s drugim muškarcem u vojsci. "Ništa ne može ispraviti štetu koja je nanesena mojoj karijeri. Služio sam 13 godina. Četiri puta sam služio na Srednjem istoku. Odrastao sam u obitelji Ratnog zrakoplovstva. Bio sam u Ratnom zrakoplovstvu cijeli život. Volim ga i nedostaje mi".

Mike Almy jedan je od skoro 14 tisuća pripadnika oružanih snaga koji je izbačen iz vojske jer je prekršio zakon poznat kao 'Ne pitaj, ne govori', koji je implicitno dopuštao homoseksualcima da služe u oružanim snagama sve dok o tome javno ne govore.

Aktivisti za prava homoseksualaca borili su se za donošenje zakona "Ne pitaj, ne govori" 1993. - čime je okončana potpuna zabrana za homoseksualce u vojsci. Međutim, 2010. godine oni su se borili za njegovo ukidanje i politiku koja bi dopuštala homoseksualcima da otvoreno služe u vojsci. Nakon otpuštanja, Mike Almy se pridružio toj borbi i postao je simbol za prava homoseksualaca u vojsci. On slavi, ali se nada da će ovaj dan proći kao i svaki drugi. "Vjerojatno neće mnogo ljudi primijetiti taj dan i to je dobro. Jer znači da imamo puno važnije stvari o kojima trebamo brinuti od spolne orijentacije nekog tko služi u oružanim snagama".

Ukidanje ovog zakona izaziva zabrinutost među onima koji promatraju homoseksualno ponašanje kao pogubno za red, disciplinu i moral u vojsci. Tommy Sears je izvršni direktor Centra za bojevu spremnost. On kaže da privatni život neke osobe igra ulogu u vojsci, gdje vojnici često žive u uvjetima s vrlo malo ili uopće bez privatnosti. "Naši vojnici ne provode sve vrijeme samo na bojnom polju. Tako je i donesen zakon da se uzmu u obzir svi aspekti života vojnika, kako i treba u vojnom okruženju".

Sears i drugi koji se protive ukidanju tvrde da je mjera požurena kroz Kongres bez dostatne rasprave o tom pitanju. Za Mikea Almyja usvajanje "Ne pitaj, ne govori" bio je prvi korak. Njegovo ukidanje je drugi korak naprijed. On slavi i priprema se za sljedeću bitku – onu u kojoj će se ozakoniti istospolni brakovi na razini cijele zemlje a homoseksualni partneri u vojsci tretirati kao supružnici. "To će tražiti da Kongres ukine Zakon o zaštiti braka, što će biti sljedeća velika prepreka. Zasad, slavimo ukidanje "Ne pitaj, ne govori", ali to je tek početak prema punoj jednakosti".

Pentagon je priopćio da priprema vojnike da djeluju u skladu s novom politikom, a dužnosnici kažu da ne očekuju probleme. Disciplina će osigurati da se poštuju novi propisi, čak i među onima koji se s njima ne slažu.

Mike Almy želi ponovno stupiti u vojsku. Jedan kad uspije, obećava da će pokušati mijenjati stavove i osjećaje drugih vojnika po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG