Linkovi

SAD – Sirija: Pažljivo dimenzioniranje oružane pomoći


U pomoć najvjerojatnije neće biti uključene protiv-tenkovske rakete, zračni udari i neke druge agresivnije vrste vojnog angažamana koje traže sirijski pobunjenici.

Nakon najave Bijele kuće da će Sjedinjene Američke Države pružiti pomoć u oružju snagama koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika bashara al-Assada, Pentagon, odnosno američko Ministarstvo odbrane treba od procijeni kojim vrstama oružja i kojim pobunjeničkim snagama pomoći. Brojne su opcije koje je Pentagon razmatrao svo vrijeme trajanja sukoba u Siriji, a sada, kada su Assadove snage u ofanzivi i kada je pouzdano utvrđeno da su koristile i hemijsko oružje američka vlada se odlučila na direktniju pomoć sirijskoj opoziciji.

Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Ben Rhodes je u telefonskoj konferenciji za novinare istakao da će Sjedinjene države pomoći sirijsko umjereno Vrhovno vojno vijeće i dodao:

„Predsjednik Obama se odlučio na direktnu vojnu pomoć Vrhovnom vojnom vijeću. Razmatramo više tipova pomoći koju možemo pružiti i Vijeću i sirijskoj političkoj opoziciji.“

Pentagon se za sada ne izjašnjava o detaljima. U medijskim izvještajima se navodi da bi u tu pomoć moglo biti uključeno malo oružje i municija.

Ministar odbrane Chuck Hagel naglašava da Sjedinjene Države ne žele svojim potezima konflikt u Siriji pogoršati:

„Da ne bi došlo do eskalacije i dezintegracije Sirije koja bi mogla Bliski Istok u gurnuti u regionalni rat, Sjedinjene Države moraju procijeniti svaku opciju i svaki budući korak koji bi mogle poduzeti.“

U toku su stalne američke konsultacije sa regionalnim partnerima - posebno Jordanom, Turskom i Izraelom - koji takođe žele biti sigurni da američko oružje neće dospjeti u pogrešne ruke, poput pripadnika Hezbolla ili terorista al-Qaide.

Britanski analitičar Chris Doyle takođe upozorava da je naoružavanje pobunjenika rizično:

„To će vjerojatno podstaći trku u naoružavanju, trku o kojoj će Rusija i Iran slati još više oružja, a Hezbollah biti aktivniji. Takođe i regionalne strane, koje u sukobu podržavaju različite struje unutar sirijske opozicije, mogu povećati dotur oružja strujama koje favoriziraju kako te struje ne bi bile silom oružja istisnute iz konačne političke solucije sirijske krize.“

Američki zvaničnici smatraju da nametanje zone zabrane letova nije poželjna opcija. Sirijska zračna odbrana je jaka i nametanje te zabrane bila bi vrlo skupa i složena operacija. Možda bi bilo nužno na sirijski prostor uputiti i kopnene vojne snage. Takvu opciju Sjedinjene Države su isključile.

U američku pomoć najvjerojatnije neće biti uključene protiv-tenkovske rakete, zračni udari i neke druge agresivnije vrste vojnog angažamana koje traže sirijski pobunjenici, a zagovaraju i neki američki zvaničnici.

Mnogi analitičari upozoravaju da bi i ograničeno slanje američkog oružja u Siriju moglo značiti uvod u dogoročno uključivanje u još jedan bliskoistočni sukob.
SAD – Sirija: Pažljivo dimenzioniranje oružane pomoći
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG