Linkovi

Da li će se izraelsko-palestinski mirovni pregovori produžiti?


Cilj susreta iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući je bio osigurati okvirni sporazum između Izraelaca i Palestinaca kojim bi se pregovori produžili i nakon trenutnog roka, 29 aprila.

Američki predsjednik Barack Obama i državni sekretar John Kerry su jučer u Washingtonu održali obimne razgovore sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abassom. Cilj susreta iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući je bio osigurati okvirni sporazum između Izraelaca i Palestinaca kojim bi se pregovori produžili i nakon trenutnog roka, 29 aprila. Državni sekretar John Kerry je izjavio kasnije da planira u narednim danima nastaviti vršiti pritisak da se obnove mirovni pregovori izmedju Izraelaca i Palestinaca i sinoć se još jednom sastao s gospodinom Abbasom, radi, kako je rekao, razmjene ideja.

Razgovori koji su počeli u julu se fokusiraju na stvaranje nezavisne palestinske države i okončanje decenija sukoba. Na početku jučerašnjih razgovora, predsjednik Obama je priznao da postizanje mirovnog sporazuma još uvijek nije na pomolu.

Veoma je teško, to je veliki izazov, moraćemo donijeti neke teške političke odluke i ući u rizike ako želimo pokrenuti proces naprijed. Nadam se da ćemo moći vidjeti neku vrstu napretka narednih dana i sedmica, rekao je predsjednik Obama.

Najnoviji zahtjev Izraela , da ga Palestinci priznaju kao jevrejsku državu, je nova prepreka razgovorima. Predsjednik Abbas kaže da su Palestinci već priznali državu Izrael i da neće na to pristati.

Također bih volio da potvrdim ono što ste rekli a to je da radimo na rješenju koje se zasniva na međunarodno priznatoj legitimnosti i granicama iz 1967, kako bi Palestinci mogli imati vlastitu nezavisnu državu sa istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, i kako bi mogli pronaći pravedno i trajno rješenje za problem izbjeglica, rekao je gospodin Abbas.

Izraelska izgradnja novih naselja na teritorijama koje Palestinci žele za svoju državu, uključujući i dijelove Jerusalema, smatra se glavnom preprekom za postizanje sporazuma. Izrael okrivljuje Palestince za smrtonosne napade na njegov narod i imovinu. Dok je Washington vršio pritisak na gospodina Abbasa da prihvati kompromis, Palestinci u nekoliko gradova na zapadnoj obali su se okupili kako bi zahtijevali da se on odupre pritisku. Odeh Rajabi je prosvjedovao u Hebronu.

Na hiljade nas iz Hebrona je ujedinjeno i možemo reći predsjedniku Mahmoudu Abassu da stojimo uz njega i da tražimo da se odupre svakoj vrsti pritiska. Mi ga podržavamo u namjeri da insistira na palestinskim principima na ujedinjenom palestinskom stavu, i za cilj zbog kojeg je na desetine hiljada poginulo ili ranjeno, kaže Odeh.

Sawsan Shaheen je prosvjedovala u Ramali.

Palestinski predsjednik je otišao iz Palestine rekavši da neće popustiti, da neće odustati od Jerusalema. Ovdje smo danas došli da kažemo da se nećemo predati niti popustiti, i da nećemo prihvatiti produženje pregovora, kaže Sawsan.

Ali Jim Walsh, analitičar u Institutu za tehnologiju u Massachusetsu, kaže da nijedna strana ne može dozvoliti da dopusti da Sjedinjene države napuste pregovore.

Ako nema pregovora, šta je alternativa? Za Palestince bi to značio bojkot i pritisak od strane UN-a, a to je veoma težak put. Za Izralece, alternativa također nije dobra u trenucima nemira u regionu, kaže Jim Walsh.

On je za televiziju Al Hurra rekao da će ovaj krug pregovora vjerovatno dovesti do produženja roka 29 aprila, za što kaže da je ipak bolje od nedostatka bilo kakvih razgovora.
XS
SM
MD
LG