Linkovi

Američki marinci uče strane jezike


Američki marinci uče strane jezike
Američki marinci uče strane jezike

Da bi ih pripremili za buduće rasporedjivanje Marinci se sada podučavaju o raznim dijelovima svijeta kako bi bili spremni u slučaju kriza, kao u Haitiju, ili manjih sukoba bilo gdje.

Planirano je da se američki vojnici povuku iz Afganistana do 2014. godine, ali do tada će tamo biti rasporedjeno na hiljade novih vojnika u misiji prodobijanja povjerenja Afganistanaca. Da bi ih pripremili za takvu misiju, ministarstvo odbrane je uvelo poseban kulturološki trening u nekoliko vojnih baza u Sjedinjenim Državama.

Kapetan američkih marinaca Josh Parish će ove godine biti rasporedjen u Afganistan. Njegov posao će biti da radi sa lokalnim plemenima na izgradnji izvora vode, puteva i škola. Ali se od njega očekuje da razumije uzroke pobune i kako marinci mogu zadobiti povjerenje lokalnog stanovništva. Kako bi se pripremio za taj zadatak on pohadja nastavu za civilne poslove.

Američki marinci uče strane jezike
Američki marinci uče strane jezike

"Sada se intenzivno radi na pridobijanju povjerenja lokalnog stanivništva, i ukoliko se uspijemo ubaciti izmedju Talibana i lokalnog stanovništva onda dolazi do izražaja moja uloga kao oficira zaduženog za odnose sa stanovništvom. Poznavanjem njihove kulture onda mogu uočiti uzroke nestabilnosti i stvari koje su im potrebne", kaže kapetan Parish.

Marinci su odpočeli sa programom obuke o lokalnim kulturama nakon rata u Iraku, gdje su iskustva na terenu pokazala da američki vojnici ne razumiju običaje zemlje u kojoj se bore. U 2005. komanda Korpusa Marinaca je organizovala program učenja Arapskog, Dari i Pashtu jezika, zajedno sa informacijama o religiji, ekonomiji i socijalnim pitanjima u Iraku i Afgnistanu.

Američki marinci uče strane jezike
Američki marinci uče strane jezike

George Dallas je direktor programa poznatog kao Centar za napredno operativno poznavanje kultura:

"Marinci shvataju da je važno pridobiti ljude, da je stabilizacija važna da se osigura taj region i da će biti bolje prihvaćeni ako razumiju i poštuju lokalnu kulturu."

Ostali rodovi američke vojske imaju slične programe obuke za njihove specijalne snage ili obavještajne jedinice. Ali, program marinaca je prvi koji omogućava širi pristup učenju jezika i kulture zemlje u kojoj se rasporedjuju.

Antroplog Dr. Paula Holmes-Eber je medju nastavnicima u tom programu. Ona kaže da je koncept kulturološke obuke u početku bio stran za vojsku koja se trenira za konvencionalni rat:

Američki marinci uče strane jezike
Američki marinci uče strane jezike

"Marinac sa 19 godina starosti, koji je, na primjer, odrastao u Iowa-i, i nikad prije nije napustio Sjedinjene Države, će vidjeti stvari koje uopće ne razumije. Prema tome, nadamo se da ćemo im dati širi okvir za razmišljanje, da neće biti samo čudjenja i odbojnosti nego i razumjevanja, svjesti da mogu nešto uraditi i pomoći."

Dr. Paula Holmes-Eber kaže da je napredak ostvaren u pokrajini Anbar u Iraku najbolji primjer kako kulturološko razumjevanje i rad sa lokalnim stanovništvom može potpuno izmjeniti pokrajinu sa najvećim nivom nasilja u zemlji. Da bi ih pripremili za buduće rasporedjivanje Marinci se sada podučavaju o raznim dijelovima svijeta kako bi bili spremni u slučaju kriza, kao u Haitiju, ili manjih sukoba bilo gdje.

Major Jonathan Kenney planira nastavu u ratnoj školi Quantico u Virginiji:

"Korpus Marinaca ima dugu istoriju angažiranja u manjim ratovima još od ranih dana američke nacije. Sobzirom da mi zaista nikada ne znamo koji će biti sljedeći rat, sljedeći sukob ili ugroženo područje, veoma je bitna naša sposobnost da se prilagodimo lokalnim okolnostima."

Teško je ocijeniti koliki je uticaj ovaj program marinaca imao do sada. Ali, kako se približava planirano povlačenje 2014. godine, u komandi marinaca vjeruju ne samo da će postići dugoročni strategijski cilj stabilnosti i mira nego i bolje razumjevanje kulture koja je do prije nekoliko godina bila potpuno strana vojnicima koji su tamo upućivani.

XS
SM
MD
LG