Linkovi

SAD-Izrael-Iran: Kupovanje vremena i prijetnje napadima


Tenzije između Irana i Izraela rastu posljednjih mjeseci, praćene i glasinama i nagađanjima o mogućem, jednostranom, napadu Izraela na iranska nuklearna postrojenja i objekte. Iran je takođe zaprijetio Izraelu da bi mogao udariti prvi, ako procijeni da je Izrael spreman napasti.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu sastaće se početkom idućeg tjedna ovdje u Washingtonu. Sasvim je izvjesno da će razgovarati o iranskom nuklernom programu, rastućoj neizvjesnosti o krajnjim namjerama iranskog režima u realizaciji tog programa i mogućim preventivnim akcijama Izraela na sprečavanju eventualnih namjera da se Iran domogne nuklernog naoružanja razvijanjem vlastitih tehničko-tehnoloških mogućnosti.

Tenzije između Irana i Izraela rastu posljednjih mjeseci, praćene i glasinama i nagađanjima o mogućem, jednostranom, napadu Izraela na iranska nuklearna postrojenja i objekte. Iran je takođe zaprijetio Izraelu da bi mogao udariti prvi, ako procijeni da je Izrael spreman napasti.

Potencijalni rat između Izraela, ključnog američkog saveznika na Srednjem Istoku, i regionalne i globalne posljedice velika su glavobolja za gospodina Obamu. On je krajem janura, u govoru o stanju nacije, pozvao Iran da promijeni kurs i istakao:

„Mi ćemo štititi našu vlastitu sigurnost ovdje, ali i naših prijatelja i naših interesa u svijetu, protiv svih onih koji nam prijete.“

Tvrdnje da nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu Iran uveliko dovodi u dilemu i nedavnim, po ko zna koji put, uskraćivanjem inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju da posjete ključne vojne objekte.

U tom kontekstu glasnogvornik Bijele kuće Jay Carney ističe:

„I ta posljednja zabrana sugerira da iranski režim ne mijenja ponašanje u ispunjavanju međunarodnih obaveza koje je prihvatio.“

O vrućoj temi iranskih stvarnih namjera i riziku i poljedicama preventivnog udara na nuklearne objekte u Iranu govori se gotovo svakodnevno.

Ephraim Sneh, bivši zvaničnik izraelskog Ministarstva odbrane je uvjeren:

„Iranci su prešli kritičnu tačku obogaćivanja urana i došli vrlo blizu nuklerne bombe.“

Admiral William Fallon, bivši čelnik Centralne komande američkih snaga, međutim, konstatuje:

„Šta su tačno intencije iranskog režima, koliko su daleko otišli, da li će zaista hjeti nuklerne potencijale usmjeriti u svrhu nuklearnog naoružavanja ostaje da se vidi.“

Brojni američki visoki zvaničnici, uključujući i generala Martina Dempseya, bili su u Izraelu proteklih tjedana tražeći od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih izraelskih zvaničnika da ostave više vremena za djelovanje sankcija nametnutih Iranu.

Colin Kahl, profesor na vašingtonskom univerzitetu Georgetown i analitičar Centra za sigurnost sadašnji trenutak ocjenjuje riječima:

„U suštini, to je igra vremenom. Sjedinjene Države pokušavaju kupiti vrijeme za diplomatsko rješenje, a Iranci nastoje kupiti vrijeme da ostvare što više.“

Od jučer je u Washingtonu, na razgovorima u Pentagonu, izraelski ministar odbrane Ehud Barak. Njegov boravak i boravak drugih izraelskih zvaničnika dio su priprema za susret Obama-Netanyahu koji će uslijediti u ponedeljak.

XS
SM
MD
LG