Linkovi

Washington poziva iračku vladu i sunitske plemenske lidere da se ujedine u borbi protiv militanata


Analitičari međutim kažu da Sjedinjene države gotovo da nemaju opcija.

Predsjednik Obama i njegovi savjetnici pomno prate dešavanja u Iraku, gdje se vladine snage bore sa militantima povezanim sa al-Qaidom. Washington šalje promatračke dronove i rakete, i poziva iračku vladu u kojoj dominiraju Šiiti, kao i sunitske plemenske lidere, da se ujedine u borbi protiv militanata. Analitičari međutim kažu da Sjedinjene države gotovo da nemaju opcija.

U gradovima Ramadi i Faluji, u zapadnoj pokrajini Anbar, snage iračke vlade se bore protiv islamističkih lidera povezanih sa al-Qaidom. U najozbiljnijoj prijetnji centralnoj vlasti otkako su se američki vojnici povukli iz Iraka 2011, sunitski militanti su preuzeli dijelove oba grada. Trenutno pobunjeništvo se čini sličnim onome sa čime su se američki vojnici suočavali nakon invazije Iraka 2003. Premijer Nouri al-Maliki je pozvao plemenske lidere u Anbaru da istjeraju elemente al-Qaide. Ali nasilje bi se moglo rasplamsati, kaže analitičar za nacionalnu sigurnost pri instituciji Brookings, Michael O Hanlon.

Ako uđete na brutalan način, i potisnete jednu grupu u jednom dijelu u određenom trenutku, postoji mogućnost da samo podstičete odbojnost i ljutnju drugih grupa iste sektaške pripadnosti. Tako stvarate nove neprijatelje čak i ako ste neutralizirali ili poubijali druge, smatra Michael O Hanlon.

Predsjednik Obama smatra povlačenje iz Iraka jednim od njegovih najvećih postignuća, iako se dvije zemlje nisu uspjele složiti o održavanju malog broja američkog vojnog osoblja. Predsjednik je odbacio mogućnost ponovnog slanja borbenih snaga u tu zemlju, ali podržava slanje raketa zemlja-zrak, kao i promatračkih dronova.
Odgovarajući na nove kritike od strane republikanskih zakonodavaca kada je u pitanju Irak, njegov glasnogovornik Jay Carney je rekao da ne postoji razlog zbog kojeg bi se moglo misliti da su američki vojnici mogli spriječiti sektaški sukob.

Došlo je do sektaškog sukoba, nasilnog sektaškog sukoba u Iraku, gdje se nalazilo 150 hiljada američkih vojnika. Mislim da nema svrhe razmišljati da se to ne bi desilo da je tamo bilo stacionirano 10 hiljada vojnika, kaže Jay Carney.

Vojni analitičar Anthony Cordesman kaže da je Anbar dio šire borbe između sunitskih i šiitskih muslimana u tom regionu. On kaže da Sjedinjene države moraju pronaći najbezbolniju opciju.

Ono što možemo uraditi je pokušati da na taj način ujedinimo frakcije, da primoramo Malikijevu vladu da zauzme više izbalansiran stav, da više poštuje sunite i zaustavi niz političkog čišćenja, smatra gospodin Cordesman.

U periodu između 2003 i 2011, gotovo 4 i po hiljade američkih vojnika je izgubilo život u Iraku. Istraživanja javnog mijenja pokazuju da je taj sukob bio među pitanjima koja su najviše podijelila Amerikance, od kojih se mnogi još uvijek pitaju šta je postignuto.
XS
SM
MD
LG