Linkovi

Započela odlučujuća runda pregovora o iranskom nuklearnom programu


Visoki predstavnici iranske vlade su započeli -mogućno je- odlučujuću rundu razgovora s kontakt grupom UN-a u Ženevi, gdje se šefica za vanjsku politiku EU Catherine Ashton se sastala s iranskim ministrom vanjskih poslova Javadom Zarifom.

Prethodno je u Teheranu iranski vrhovni vjerski vodja, Ayatollah Ali Khamnei izjavio da se njegova zemlja neće povući u odnosu na ono što je nazvao nuklearnim pravima svoje zemlje. Ayatollah Khamnei je dodao da je postavio crvene linije za svoje pregovarače, ali isto tako rekao da Iran želi prijateljske odnose sa svim zemljama, uključujući Sjedinjene Države.

U medjuvremenu je iranski ministar vanjskih poslova izrazio optimizam u to da je moguće postići , kako je rekao značajan napredak tijekom najnovije runde pregovora u Ženevi. On je medjutim dodao da će taj napredak ovisiti o tome da Iran dobije jednak tretman kao i svi ostali na pregovorima.

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif kaže da postoji istinska mogućnost za uspjeh u pregovorima sa pet stalnih članica Vijeća Sigurnosti UN-a i Njemačkom , grupom poznatom kao P5 + 1.

Tijekom novinske konferencije s italijanskom ministricom vanjskih poslova Emmom Bonino, on je kazao da odlazi u Ženevu odlučan da se razgovori završe sporazumom.

"Voljan sam prihvatiti ozbiljan progres ako sporazuma i ne bude, ali sam siguran da, uz neophodnu političku volju, možemo učiniti napredak i čak postići sporazum., kazao je Zarif.

Sjedinjene države i njeni saveznici vjeruju da Iran razvija nuklearno oružje, dok Iran insistira na tome da je cilj programa mirnodopski. U video saopćenju izdatom jučer, Zarif je rekao da će nuklearna energija Iran dovesti u situaciju da kontrolira vlastitu sudbinu umjesto da drugi odlučuju za njegovu zemlju.

"Kako bi iskoristili ovu jedinstvenu priliku, moramo svi biti isto tretirani, i odabrati stazu koja je utemeljena na medjusobnom poštovanju i priznavanju dostojanstva za sve ljude.

Zarif je dodao da niti jedna sila ne može odredjivati sudbinu drugih. On insistira na tome da Iran ima pravo obogaćivati uranijum.

Medjutim, glasnogovornica State Departmenta Jen Psaki je izjavila da će svaki eventualni sporazum u Ženevi zahtijevati odredjene ustupke Irana.

"Niko neće pristati na sporazum - Sjedinjene države, Francuska, ili bilo koja druga članica grupe P5 + 1 , na sporazum koji ne riješava pitanje obogaćivanje uranijuma, plutonijuma za iranske centrifuge, kao i potrebu za transparentnosti i pojačan medjunarodni monitoring. Na tim će se principima zasnivati pregovori ."

Šest svjetskih sila nastoje uvjeriti Iran da zaustavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma. Iran istodobno zahtijeva olakšanje medjunarodnih sankcija koje teško pogadjaju njegovu ekonomiju.
XS
SM
MD
LG