Linkovi

Trenutak nade za američko - iranske razgovore


Američki državni sekretar se danas sastaje s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammad Javad Zarifom , kako bi započeli razgovore na visokom nivou o iranskom nuklearnom programu. Razgovori u UN-u izazivaju obazrivu nadu da bi moglo doći do napretka nakon cijelog desetljeća neuspjele diplomacije.

Ove je nedjelje na svoj Twitter iranski ministar vanjskih poslova postavio izjavu prema kojoj je sadašnja prilika da se razriješi nuklearno pitanje - povijesna.

Zarif je obrazovan u Sjedinjenim Državama i tečno govori engleski jezik. On će predvoditi iranske nuklearne pregovore s pet stalnih članica Vijeća Sigurnosti, plus Njemačka.

Zarif tako nastavlja tzv ofanzivu šarma koju je započeo novi iranski predsjednik Hassan Rouhani .Rouhani je nedavn izjavio:

“Iran bi želio konstruktivan angažman s drugim zemljama zasnovano na uzajamnom poštovanju i zajedničkim interesima , u istom okviru u kojem ne traži da poveća tenzije sa Sjedinjenim državama.

Američki predsjednik Barack Obama je izjavio da se diplomatski put mora testirati.

S obzirom na izjavu predsjednika Rouhanija da se želi postizanje dogovora, ja sam rekao sekretaru Kerryju da nastavi tim putem s iranskom vladom.

Iranska ekonomija , nakon višestrukih sankcija, se nalazi u velikoj nevolji.

To, kaže analitičar Alex Vatanka iz Instituta za srednjeistočne studije, je glavni uzrok iranskih nastojanja da se poprave odnosi, i dodaje:

Ono što sam čuo od predsjednika Obame , što čujemo od predsjednika Rouhanija, i iranskog vrhovnog lidera, je nešto ovako: Gledajte, nama nije lako, a vi ste umorni od silnih srednjeistočnih sukoba , dakle i vi i mi imamo razloga da se nadje neko rješenje, da razgovaramo.

Iako se nade u rukovanje izmedju Obame i Rouhanija nisu ostvarile, američka i iranska diplomacija je, kako se sada čini, dostigla jedan novi nivo.

Mark Fitzpatrick je stručnjak za pitanja Irana, iz Londona.On govori:

“Za sada nema nikakvog govora o ratu. Ako diplomacije ne uspije riješiti ovaj problem do slijedećeg ljeta, mislim da će, na žalost, perspektiva rata ponovno biti na vidiku.

Usprkos diplomaciji , skeptici kažu da će akcije govoriti glasnije od riječi.

Analitičar Matthew Levitt sa Instituta za politiku Bliskog Istoka u Washingtonu kaže:

“Izvještava se da Iran povećava svoju podršku palestinskoj terorističkoh grupi Hamas. Pojačao je i podršku režimu Bashara al Assada u Siriji. A pro-iranska grupa Hezbollah nastavlja izvoditi napade na Izraelce širom svijeta. Dakle, postoji veliki debalans izmedju riječi i akcija , i treba vidjeti hoće li se to promijeniti.

Iran kaže da nikada neće razviti nuklearno oružje - što je obećanje kojem zapadne zemlje ne vjeruju.

Mnogo toga je došlo u pitanje, kaže analitičar Patrick Clawson, takodjer sa Instituta za politiku Bliskog Istoka u Washingtonu:

“Ovo je trenutak velike nade , ali isto tako prilično opasan trenutak jer, ako se ne postigne dogovor s predsjednikom Rouhanijem, nikada se neće postići dogovor s Iranom. Još uvijek je nejasno da li će se poklopiti iranski i američki uvjeti za sporazum.

Jedan viši američki zvaničnik je izjavio da će koraci koje Iran poduzme u slijedećih nekoliko nedjelja, odrediti koliko će uspješna biti diplomacija.
XS
SM
MD
LG