Linkovi

Američki lideri podijeljeni oko pregovora s Iranom


Mideast Iran Fact Check
Mideast Iran Fact Check
Razgovori izmedju svjetskih sila i Irana bi trebali biti nastavljeni ove nedjelje po pitanju kontroverznog nuklearnog programa Teherana. Kako se u javnosti pojavljuju detalji preliminarnog sporazuma, politički lideri u Sjedinjenim Državama iskazuju oštre razlike o tome kako krenuti dalje.

Od Islamske revolucije 1979 godine , američka publika je često vidjala masovne prosvjede u Iranu uz povike Smrt Americi.

Nedavno su na desetine Iranaca izašli na ulice kako bi obilježili 34-tu godišnjicu zauzimanja američke ambasade u Teheranu . Taj povijesni dogadjaj i dalje progoni mnoge Amerikance.

Sada, kada se obnavljaju pregovori izmedju Irana i svjetskih sila, neki politički lideri u Americi izražavaju zabrinutost glede rezultata takvih pregovora.

Adam Ereli je bivši američki ambasador u Bahreinu. On kaže:

“Amerika se pita : Nije li potpuno odsutstvo dogovora bolje od lošeg dogovora? I zato mnogi u Kongresu kažu: Polako, nemojte da nas naprave budalama.

Pregovarači trenutno rade na jednom prijelaznom sporazumu kojim bi se ograničile iranske nuklearne sposobnosti.

Zauzvrat, došlo bi do odredjenog popuštanja jakih ekonomskih sankcija koje trenutno muče iransku ekonomiju.

Republikanci u Kongresu optužuju administraciju predsjednika Obame da je pristala praktički da dozvoli Irancima da nastave obogaćivanje uranijuma - što se može pokazati izuzetno opasnim.

Republikanski senator John McCain kaže:

“Iranci konstantno varaju, jednom po jednom, a naši arapski saveznici i Izrael vjeruju u teške posljedice mogućeg dogovora. To je loš dogovor.

Američki državni sekretar John Kerry je proveo mnogo vremena na Srednjem Istoku pokušavajući da umiri izraelske lidere:

I arapske zemlje u Persijskom zaljevu takodjer izražavaju zabrinutost:

Još jednom Adam Ereli :

“Mi ne želimo ući u rat s Iranom. A nuklearni program Teherana bi mogao voditi ratu. Da budemo načisto: svaka zemlja u regionu je jako uplašena da bi Iran mogao imati nuklearno oružje.

A ako se sporazum postigne, državni sekretar Kerry ga mora pozitivno promovirati:

“Uvjereni smo da će nas sporazum staviti u mnogo jači položaj, jer će praktički smanjiti opasnost na Srednjem Istoku, u Izraelu, kod naših prijatelja u regionu, te kod nas samih., kaze drzavni sekretar Kerry.

Amerikanci već sada vide odredjeno zatopljavanje u odnosima.

Po prvi puta u više od 30 godina dva su predsjednika razgovarala telefonom.

Medjutim predsjednik Obama kaže da se osnovno američko stajalište ne mijenja:

“Dakle naša politika je da Iran ne može imati nuklearno oružje. Stoga sve opcije ostavljam na stolu, kako bi se osiguralo da se taj cilj i postigne., kaze Obama.
)
Sjedinjene Države i druge zemlje optužuju Iran da radi na stvaranju nuklearnog oružja, dok Iran i dalje insistira na tome da je cilj programa isključivo mirnodopski.
XS
SM
MD
LG