Linkovi

Američka agencija za nacionalnu sigurnost prisluškivala mobitele čak 35 svjetskih lidera


Navodi o prisluškivanju su doveli do nelagodnosti u odnosima između Washingtona i njegovih saveznika.

Izvještaji da je američka agencija za nacionalnu sigurnost špijunirala američke saveznike, pa čak i prisluškivala mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel, doveli su do nelagodnosti u odnosima između Washingtona i njegovih saveznika. Kako izvještava Kent Klein, nekoliko evropskih lidera poziva na poduzimanje koraka ka ograničavanju američkog nadgledanja.

Njemača liderka je izjavila da se povjerenje između njene zemlje i njenog bliskog saveznika, Sjedinjenih država, mora ponovo izgraditi.

Povjerenje mora biti ponovo izgrađeno, a to znači da je ono ozbiljno potreseno. Članovi Vijeća Evrope su danas izrazili takve zabrinutosti, rekla je Angela Merkel.

Ona je dodala da neki njemački zvaničnici žele odgoditi trgovinske pregovore sa Washingtonom. Francuski predsjednik Francois Hollande je također glasan kritičar programa u okviru kojeg je američka agencija sakupljala telefonske i email podatke.

Postoji vrsta ponašanja i praksa koja se ne može prihvatiti. Francuska i Njemačka će poduzeti inicijativu. Počet ćemo razgovarati o tom pitanju sa Amerikancima kako bi se složili o zajedničkom planu, i to će se uraditi do kraja godine, rekao je francuski lider.

Ne protive se samo evropski lideri programu špijuniranja. Bivši uposlenik na ugovor pri američkoj agenciji za nacionalnu sigurnost Edward Snowden je objelodanio povjerljive dokumente koji pokazuju da su prsluškivani mobiteli čak 35 svjetskih lidera. Brazilska predsjednica Dilma Rousseff je otkazala državnu posjetu Washingtonu i osudila Sjedinjene države u svom govoru pred Ujedinjenim narodima u septembru.

Sigurnost građana jedne zemlje ne bi trebala biti garantirana narušavanjem ljudskih i građanskih prava koja su od ključne važnosti za građane druge zemlje, rekla je ona.

Brazil navodi da, zajedno sa drugim zemljama, radi na nacrtu rezolucije generalne skupštine Una kako bi se garantirala privatnost građana u elektronskim komunikacijama. Mnoge zemlje špijuniraju jedna drugu, ali ova situacija nije uobičajena, kaže Scheherazade Rehman, direktorica centra EU pri univerzitetu George Washington.

Ovakve stvari se dešavaju među zemljama, ali ono što je razljutilo mnoge zemlje je što je to sve objelodanjeno na naslovnim stranicama novina, kaže gospođa Rehman.

Ona ne predviđa dugoročno zamrzavanje odnosa Sjedinjenih država sa saveznicima, ali dodaje da će američka agencija za nacionalnu sigurnost morati promijeniti neke procedure.

Mislim da se mora razgovarati o konkretnom ciljanju informacija koje tražimo, u odnosu na općenito sakupljanje informacija.

Direktor NSA Keith Alexander je nedavno rekao da usprkos protivljenju javnosti, mnogi američki saveznici su mu rekli da odobravaju sakupljanje informacija.

Ono što mi je rečeno je, Nastavite surađivati sa nama. Obavještajni podaci koji su nam potrebi za odbranu zemlje je ono što nam je potrebno, rekao je gospodin Alexander.

Ali glasnogovornica State departmenta Jen Psaki je u petak priznala da je to cijelo pitanje zakompliciralo odnose Amerike sa njenim saveznicima.

Dovelo je do znatnih izazova u odnosima sa nekima od naših partnera, i naravno odvratilo je pažnu javnosti, kao što ste mogli vidjeti u posljednjih nekoliko dana.

Izazovi u tim odnosima će također biti izazovi i za političare u Washingtonu, koji su nevoljni da odustanu od bilo kakvog oružja u borbi protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG