Linkovi

Predsjednik Obama u Teksasu: Useljeničku krizu bi Kongres mogao riješiti odmah, ako želi


Guverner Teksasa Perry pozdravlja predsjednika Obamu na aerodromu
Guverner Teksasa Perry pozdravlja predsjednika Obamu na aerodromu

Predsjednik Obama je izjavio da američki Kongres ima sposobnost da brzo riješi problem koji se tiče masovnog vala maloljetnika iz Centralne Amerike koji ulaze u Sjedinjene države ilegalno prelazeći granicu. Predsjednik je o ovom gorućem problemu govorio nakon današnjeg sastanka s guvernerom Texasa Rickom Perry-jem.

On je dodao da bi udovoljavanje nekim od zahtjeva teksaškog guvernera moglo biti riješeno ako bi Kongres odobrio Obamin zahtjev za hitnim o fondovima u vrijednosti od 3,7 miliona dolara kako bi se stalo u kraj krizi s ilegalnim useljenicima.

Gospodin Obama je takodjer rekao da krajem ove nedjelje u Texas šalje ministra za domovinsku sigurnost, kako bi pomogao guverneru Perryju. Ministar, Jey Johnson , se jučer sastao s predstavnicima Guatemale i Mexica kako bi zatražio i njihovu pomoć u obustavi priliva maloljetnih imigranata koji ulaze u zemlju bez pratnje odraslih.

Predsjeednik Obama je ranije potvrdio da je njegova administracija spremna da radi na razrješenju trenutne imigracione krize, ali da dugoročno rješenje treba da uključuje i pomaganje centralnoameričkim zemljama da savladaju kriminal i siromaštvo koje tjera njihove ljude na tako očajničke poteze da bezglavo napuštaju sopstvene domove i domovine.

Tokom govora u Dallasu, u Texasu, predsjednik Obama je odao priznanje lokalnim zvaničnicima i vjerskim udruženjima za njihovu pomoć u rješavanju imigracionog problema.

Naravno, na duže staze, najbolji put za rješavanje ovog problema je da Zastupnički dom dose zakone koji će popraviti naš razbijeni imigracioni sistem, što. svakako, uključuje i finansiranje zapošljavanja dodatnih nekoliko hiljada agenata pograničnih patrola - što je nešto što svako s kim sam ovdje razgovarao smatra priritetnim., kazao je američki predsjednik.

Republikanci za krizu okrivljuju Demokrate. Senator John McCain, Republikanac iz Arizone, kaže da je u 2013. tek jedan od dvadeset ilegalnih useljenika vraćen kući.

Činjenica je da se ljudi samo pojave ovdje i da imaju dovoljno razloga da vjeruju da je to praktično poziv da dolaze u našu zemlju, sudeći prema mojim podatcima, a volio bih da vidim i vaše brojeve..., govori McCain.

Tom Carper, Demokrata iz Delaware-a, kaže da je važno da se ne skrivaju temeljni uzroci masovnog iseljavanja iz nekih zemalja, i dodaje:

Život je u dijelovima Guatemale, El Salvadora i Hondurasa danas više nego težak. Često i smrtonosan. Vidio sam to i ove godine, iz prve ruke. Nasilje je u stalnom porastu. Smrtnost je u ove tri zemlje viša nego bilo gdje u cijelom svijetu. Otmice i iznude su endemične. U medjuvremenu, ekonomija u tim zemljama je u stagnaciji i nedovoljno je poslova i prilika uopšte za njihove gradjane.

Rigoberto Hernandez je vozač autobusa u El Salvadoru.

To je veoma opasno, radi se od 4 ujutro, i ako vas neko ne voli, može vas ubiti u svaka doba. Kako mi kažemo, moraš platiti da bi preživio., kaže Hernandez.

Jedna istovjetna situacija, ranije je u Mexicu stalno izazivala masovnu ilegalnu imigraciju. Novi podaci, medjutim, pokazuju da je broj meksičkih useljenika opao. Komesar za američku carinsku i pograničnu zaštitu, Gil Kerlikowske, kaže da je to rezultat američke saradnje sa Mexicom.

Vidimo te promjene, a mislim da je to i zbog onoga što sam po predsjednikovom nalogu uradio na planu borbe protiv narkotika. Sigurnost je porasla i unutar vlade u Mexicu, a činjenica je da je sad i ekonomija bolja.

Američki Kongres treba da odluči hoće li odobriti zahtjev administracije za 3,7 milijardi dolara na ime ove humanitarne krize. Svi kažu da je pojačavanje trupa i postavljanje novih kontrolnih punktova tek privremeno rješenje. Dugoročno rješenje je uspostavljanje podnošljivih životnih uslova u zemljama čije stanovništvo tako očajnički bježi iz njih.

XS
SM
MD
LG