Linkovi

SAD: "Plavo svjetlo života".... slamka spasa mnogih ilegalnih imigranata


Samo na području Tuscona život 142 ilegalnih imigranata spašen je zahvaljući radu 32 pustinjska svjetionika. Program "Plavo svjetlo života" zaista zaslužuje takav naziv.

Američko-meksička granica duga je 3.200 kilometara. Velikim dijelom je linija preko koje stanovnici Meksika i zemalja Centralne Amerike ilegalno prelaze na tlo Sjedinjenih Američkih Država. Za mnoge od njih to je pokušaj kojim se izlažu smrtnoj opasnosti. Najveća opasnost su pustinjska bespuća bez kapi vode. Smrt od žeđi u tim bespućima je i najbrojniji i najčešći uzrok smrtnih slučajeva.

Danak pokušajima ilegalnog prelaska granice na jugu američke savezne države Arizona je mnogo manji zahvaljući pripadnicima američke granične službe koji, uz zaštitu granice što je njihov osnovni zadatak, čine i mnogo više.... spašavaju mnoge imigrante od smrti žeđu. Posebno je to izraženo na području pustinje Sonora, pustinji bez ijedne rijeke, potoka ili izvora vode. Do udaljenih planina pred imigrantima su kilometri i kilometri pijeska, pustinjskog šipražja, kaktusa, otrovnih zmija....

Pete Bidegain, glasnogovornik granične služne na tom području, ističe:

"Temperature su ekstremne. Noći vrlo hladne, dani vreli. Sonora je zaista vrlo opasno područje i prostor na kojem se dešava najviše smrtnih slučajeva u pokušajima ilegalnih prelazaka granice."

Larry Steily, pilot helikoptera granične službe dodaje:

"Imigranti fizički nisu dovoljno jaki da nose onoliko vode koliko im je potrebno da pređu pustinju. I za dan, dva ostaju bez kapi. A mnogi na granicu stižu i umorni, i gladni, i žedni.... I za nekoliko sati u bespuću Sonore nađu se na pragu smrti od žeđi."

Pripadnici BORSTAR-a, jedinice granične službe za spašavanje ljudskih života, spasili su mnoge imigrante surove smrti. Uz neprestana patroliranja i kontrolu terena ove godine su, na njihovu inicijativu, instalirane stanice, pustinjski svjetionici sa kojih nesretnici u opasnosti po život mogu uputiti poziv za hitnu pomoć. Ti svjetionici visoki su 7 i po metara, noću emitiraju intenzivnu plavu svjetlost, a danju odražavaju sunčeve zrake. Instalirani su na strateškim tačkama Sonore.

O tome Raleigh Leonard, jedan od čelnika granične službe za područje Arizone, kaže:

"Koristimo opremu koja nam je na raspolaganju, koristimo statističke podatke i vlastita iskustva i postavljamo te stanice, svjetionike, na tačkama na kojima vjerujemo da će biti o najveće koristi ljudima koji se nađu u opasnosti po život."

Samo na prostoru koji pokriva granična služba sektora Tuscon, pripadnici BORSTAR-a ove su godine spasili 459 osoba koje su pokušale ilegalno preći granicu. Život 142 ilegalnih imigranata spašen je zahvaljući radu 32 pustinjska svjetionika. Program "Plavo svjetlo života," kako je nazvan projekat instaliranja tih svetionika, zaista zaslužuje takav naziv.

SAD: "Plavo svjetlo života".... slamka spasa mnogih ilegalnih imigranata
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG