Linkovi

SAD: Zatvorena (privremeno) vrata i izbjeglicama


U sadašnjim izvanrednim okolnostima izbjeglicama ostaje nada da će, ipak, biti preseljeni u SAD. Mnogi su bili na samom pragu preseljenja, pragu koji je sada daleko veći i mnogo dalji.

Zbog djelomične blokade rada neesencijalnih agencija i službi američke vlade privremeno su, u pojedininm dijelovima Sjedinjenih Država, zamrznuti i programi useljavanja izbjeglica iz drugih zemalja. Brojni nevoljnici iz Afrike, Azije i sa Bliskog istoka koji su se nadali da će tokom oktobra biti useljeni u saveznu državu Missouri sada mogu samo da čekaju i da se nadaju da zatvaranje rada vlade neće još dugo trajati.

Tome se nada i Man Subba, useljenik iz Butana. Dolazak u St. Louis prošle godine bio je za njega posljedna etapa deceniju dugog izbjeglištva. Težak dio života, kako kaže, uglavnom je proveo u izbjegličkom kampu u Nepalu, živeći sa roditeljima, braćom i sestrama. Oni su bili dio etničke manjine, iz političkih razloga proganjane u Butanu.

Sada svi članovi porodice Man Subbe, osim njegovih roditelja, žive u St. Louisu. Otac i majka su u tranzicijskom centru u Katmanduu, glavnom gradu Nepala. Trebalo je da 8.oktobra krenu put Sjedinjenih Država. Njihov let bio bi finansiran novcem, uglavnom iz fondova američke vlade, što sada, zbog zatvaranje vlade, nije moguće.

Man Subba rezignirano kaže:

"To je za njih, moje roditelje, psihološko opterećenje. Govore.... let je otkazan, nećemo doći u Ameriku."

"To nije dobro po reputaciju Sjedinjenih Država u svijetu" - ističe Suzanne LeLaurin, potpredsjednica Međunarodnog instituta, neprofitne ustanove koja je trebalo da finasirala let roditelja Man Subbe i još 34 izbjeglice i Iraka, Somalije, Kube, Burme i Eritrije.

"Većina naših fondova je iz državnog bužeta, namjenski za pružanje pomoći izbjeglicama" - objašnjava gospođa LeLaurin i dodaje da nije samo u pitanju njihovo preseljenje. Institut pomaže izbjeglicam po dolasku u Sjedinje Države u učenju jezika, pri plaćanju stanarine, struje, vode, pri kupovini hrane. I te vrste pomoći, kao i rad uposlenika Instituta, su sada dovedeni u pitanje.

Man Subba kaže da je vrijeme za njegove roditelje izuzetno bitno. Ako uskoro ne krenu za Sjedinjene Države, ljekarska odobrenja će isteći i iz tranzicijskog centra će biti vraćeni u izbjeglički kamp.

"Ovo što se dešava je veliki problem za vladu koji pogađa i obične ljude kao što smo mi" - kaže Man Subba.

U sadašnjim američkim izvanrednim okolnostima izbjeglicama ostaje nada da će, ipak, biti preseljeni u Sjedinjene Države. Mnogi su bili na samom pragu preseljenja, pragu koji je sada daleko veći i mnogo dalji.

SAD: Zatvorena (privremeno) vrata i izbjeglicama
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00
XS
SM
MD
LG