Linkovi

SAD: Drugi kvartal... ekonomsko iznenađenje!


Američki izvoz i domaća potrošnja, mnogo veća kupovina trajnih dobara, automobila i kućanskih aparata, bili su osnova ekonomskog rasta u drugom kvartalu.

Ekonomski rast u Sjedinjenim Američkim Državama u drugom tromjesječju ove godine, od početka aprila do kraja juna, bio je veći od prognoziranog. Prema podacima Ministarstva trgovine rast američkog bruto društvenog proizvoda bio je, na godišnjem nivou, 2,5 procenta, znatno više od očekivanih 1,7 odsto. Ili još jedno poređenje. Rast je u tom drugom kvartalu bio više nego dvostruko veći u poređenju sa prva tri mjeseca kada je stopa povećanja bila svega 1,1 odsto.

I to u uslovima smanjenja državne budžetske potrošnje i povećanja poreza, ističe ekonomista Jim O'Sullivan i dodaje:

"Rast od 2,5 posto nije nešto sjajno. Ali, je mnogo jer su Amerikanci strahovali da bi stopa ekonomskog rasta mogla biti blizu nule."

Američki izvoz i domaća potrošnja, mnogo veća kupovina trajnih dobara, automobila i kućanskih aparata, bili su osnova ekonomskog rasta u drugom kvartalu. Opao je i broj onih koji su ostvarivali prava po osnovu gašenja radnih mjesta, što jednostavno znači da je bilo i mnogo manje otpuštanja zaposlenih.

"Sve to ukazuje na stabilan, postepen oporavak i stvara uvjete za smanjivanje finansijskih intervencija Centralne banke“ - ocjenjuje Jim O'Sullivan.

A Centralna banka, odnosno Federalne rezerve, mjesečno ubrizgavaju 85 milijardi dolara u finasijske tokove da bi održale dugoročne kamatne stope na niskom nivou i podsticale investiciona ulaganja i opću potrošnju.

Mogući američki vojni udari na sirijski režim mogli bi odgoditi odustajanje Centralne banke od gašenja finansijskih intervenicija smatra ekonomista Michael Gayed:

"Rat je krupan razlog da Federalne rezerve ne odustanu od finansijske podrške daljem ekonomskom oporavku. Sirija bi mogla imati znatnog uticaja na odluke o krupnim investicijama i mislim da Centralna banka neće odustati tako brzo od politike malih kamatnih stopa."

Nešto manja avgustovska domaća potrošnja i rast cijena energenata takođe će uticati na produžavanje programa finansijskih podsticaja Centralne banke. Smanjivanje tih programa, ističu ekonomisti i finansijski stručnjaci, značilo bi da je američka ekonomija dovoljno snažna da može vlastitom snagom generirati dalji ekonomski rast.
SAD: Drugi kvartal... ekonomsko iznenađenje!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00
XS
SM
MD
LG