Linkovi

Američka ekonomija u odličnom stanju, ali...


US GDP Change per Quarter
US GDP Change per Quarter

Američka ekonomija se oporavlja brže nego što se pretpostavljalo. Ministarstvo trgovine objavilo je juče svoju konačnu procjenu bruto društvenog proizvoda za treći kvartal ove godine, pokazujući da je ekonomija od jula do septembra rasla po godišnjoj stopi od 5 procenata. Razlog? Potrošači imaju sve veće povjerenje u ekonomiju, a takva osjećanja vjerovatno će još rasti u 2015. godini.

Američka ekonomija rasla je po najvećoj indeksnoj stopi još od 2003. godine, dijelom i zbog pojačane potrošnje kako potrošača tako i poslovnih subjekata. Analitičari kažu da to nije samo slučajan skok nego znak za bolje stvari u budućnosti. Brad McMillan iz Commonwealth Financial Network-a objašnjava:

Radi se o najbržoj stopi rasta, mislim, za punih 11 godina. I to govori da smo ustvari veoma blizu ne bih rekao “eksploziji", ali već imamo održiv oporavak i on se i ubrzava.

Za finansijska tržišta bio je to rani praznični poklon, koji je pomogao da industrijski indeks Dow prvi put premaši 18 hiljada poena. Bruto društveni proizvod, zbir svih proizvedenih roba i usluga u zemlji, najšire je mjerilo ekonomskog zdravlja. A u potrošački orijentiranoj zemlji poput Sjedinjenih Država - to znači da je vrijeme za biznis da se i sam pojača, kaže glavni ekonomista firme Barclays Capital, Michael Gapen, i dodaje:

Dvije trećine američke ekonomije su povezane sa potrošnjom i istorija nas uči da investicije prate potrošnju, odnosno ekonomski rast. Dakle, ako ukupna ekonomija dobija na brzini - 2015. godina bi trebala biti sezona jake poslovne inicijative

Ali, neki vanjski faktori još uvijek mogu imati negativan utjecaj na američku ekonomiju, kaže analitičar Claes Bell, navodeći smanjene prihode u zemljama proizvodjačima nafte i sporiji privredni rast u drugima, kao primjer.

Rekao bih da ostaju neki, blaži vjetrovi kontra ekonomske barke. Dosta naših trgovinskih partnera suočen je sa sporijim rastom ekonomije, pa bi naš izvoz mogao biti slabiji nego početkom ove godine., kaže Bell.

Brži američki rast može, medjutim, voditi i u rast cijena. To znači i veću inflaciju, kaže Brad McMillan.

Prvo, tada će porasti i nadnice, što već i vidimo. Drugo, za vlasnike nekretnina odnos kirije i troškova života je uvijek bitan faktor inflacije i to raste brže nego što ljudi uopšte shvataju.

Iako je trenutno stopa inflacije u Americi bitno niža od 2 procenta, koliko je zacrtana stopa Centralne banke, uskoro bi rast ekonomije veći od očekivanog i povećana potrošnja mogli Centralnu banku navesti da poveća kamatne stope i prije sredine 2015, kako su to ranije predvidjali ekonomisti.

XS
SM
MD
LG