Linkovi

SAD: Korupcija u FIFA-i do samog vrha?!


Naslovnica web stranice Interpola sa likovima, snimljenim kroz lupu, za kojima je izdata međunarodna potjernica nakon pokretanja istrage o korupciji visokih zvaničnika FIFA-e.
Naslovnica web stranice Interpola sa likovima, snimljenim kroz lupu, za kojima je izdata međunarodna potjernica nakon pokretanja istrage o korupciji visokih zvaničnika FIFA-e.

"Kandidaturu Qatara pratile su informacije o kupovini glasova FIFA-inih zvaničnika. Tada je bilo govora da „podmazivanje“ ide do samog vrha FIFA-e, do Sepa Blattera."

Posljednji skandal - istraga i optužbe za korupciju, pranje novca i druge mutnje radnje ispod stola protiv brojnih visokorangiranih zvaničnika FIFA-e - uzdrmale su i navijače i vlasti u mnogim državama. Istragom i optužnicama pokrenutim u Sjedinjem Državama trebala bi biti rasvjetljena godinama duga šaputanja o milionima dolara koji su završili na računima i u džepovima podmićivanih funkcionera Svjetskog nogometnog saveza i regionalnih asocijacija pod FIFA-inim kišobranom. Činjenica da su mnogi korupcijski aranžmani i novac isplaćivan ispod stola tekli kroz američke finansijske institucije podstakla je istražne agencije i pravosuđe Sjedinjenih Američkih Država da pomno i detaljno analiziraju navode, tvrdnje, sumnje i glasine o korupciji unutar najvišeg vrha FIFA-e i nižih međunarodnih nogometnih federacija.

Šta o toj istrazi i aktualnim optužbama kažu neki od američkih analitičara?

Američko Ministarstvo pravde optužilo je 14 visokorangiranih pojedinaca za reketiranje, primanje mita i pranje novca. Tužitelji tvrde da su oni bili dio šeme u koju su bili uključeni i čelnici medijskih kompanija, saglasni da plate milione dolara za dobijanje isključivih marketinških prava na svjetska, evropska, azijska, svjeverno i južno američka nogometna prvenstva.

Bivši američki federalni tužitelj John Malcolm ističe da Ministarstvo pravde ima sve potrebne dokaze:

"Finansijski sistem Sjedinjenih Država je krvotok mnogih transakcija koje se obavljaju širom svijeta. Novac biva deponovan ovdje, ili protiče tim sistemom. Navodi da su osnivane i gašene mnoge firme kroz koje je proticao novac do računa i džepova pojedinaca dosadašnjom istragom su potvrđeni. Mnogo novca je oprano kroz naš finansijski sistem."

John Malcolm ukazuje i na činjenicu da su ogromne sume novca plaćene za dobijanje ekskluzvnih prava sponzortva, medijskog pokrivanja i reklamiranja povod za veliko nezadovoljstvo finansijski manje jakih država koje pokušavaju da na se fer način, i na nogometnim terenima i van njih, natječu u dešavanjima vezanim za najveća nogometna takmičenja. On uz to dodaje:

"Popularnost nogometa raste i u Sjedinjenim Državama. Američke kompanije žestoko se bore za marketinška prava, naš nogometni savez bori se za dobijanje organizacije svjetskih prvenstava. Nažalost, više kompanija sa sjedištem u Americi, a neki njihovi izvršni direktori već su priznali krivicu, bile su dio šeme podmićivanja i omogućile su slijevanje više miliona dolara u privatne džepove."

Krupne sumnje i navodi o korupciji vezani su za odluke FIFA-inih izvršnih tijela o zemljama organizatorima svjetskih nogometnih prvenstava 2018. i 2022. godine. Za američke nogometne zvaničnike, Ministarstvo pravosuđa i Federalni istražni biro posebno je sumnjiva odluka o Qataru kao domaćinu prvenstva 2022. godine, u odnosu na Sjedinjene Države, organizaciono, infrastrukturno i klimatski mnogo spremnije i pogodnijeg kandidata.

Andrew Zimbalist, ekonomski analitičar, ističe:

"Kandidaturu Qatara svo vrijeme pratile su informacije o kupovini glasova FIFA-inih zvaničnika. Bivši čelnik nogometnog saveza Qatara Mohammed bih Hamman je, kako se nezvanično tvrdilo, dobro „podmazivao“ mnoge ruke. Tada je bilo govora i o tome da to „podmazivanje“ ide do samog vrha FIFA-e, do Sepa Blattera."

I Andrew Zimabalist je jedan od onih analitičara koji tvrde da Sjedinjene Države za borbu protiv korupcije imaju mehanizme bolje nego bilo koja druga država:

"Sjedinjene Države su svjetski lider, da kažem neka vrsta svjetskog anti-korupcijskog policajca, u posljednjih pedesetak godina. I takva im uloga, u odnosu na mnoge druge zemlje s punim pravom pripada."

FIFA će sarađivati sa američkim istražnim i pravosudnim agencijama i službama, kao i u istrazi koju odvojeno od američke provode švajcarske vlasti. U Švajcarskoj je uhapšeno sedam FIFA-inih zvaničnika, a istraga je najvećim dijelom usmjerena na okolnosti pod kojima je organizacija svjetskih nogometnih prvenstava dodijeljena Rusiji i Qataru.

SAD: Korupcija u FIFA-i do samog vrha?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:58 0:00

XS
SM
MD
LG