Linkovi

Uoči izbora američki glasači smatraju ekonomiju i radna mjesta glavnim pitanjima


Nove ankete pokazuju da glasači traže kandidate koji će poticati sotvaranje novih radnih mjesta i vratiti ekonomski prosperitet

Amerikanci će izaći na birališta 2. studenog kako bi izabrali 435 zastupnika u Zastupničkom domu Kongresa, te jednu trećinu članova Senata. U istraživanjima javnog mnijenja, Amerikanci navode ekonomiju kao pitanje broj jedan. Glasači kažu da traže kandidate koji će poticati stvaranje novih radnih mjesta i vratiti prosperitet.

Dok se stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama popela na 9,6 posto, a u Kaliforniji iznosi skoro i tri posto više, glasači kažu da su Amerikancima potrebni poslovi. Na izborima za senatsko mjesto iz Kalifornije, trenutna senatorica, demokratkinja Barbara Boxer kaže da je otvaranje novih radnih mjesta najvažniji zadatak ove vlade. Dodaje da se nada da će promovirati biznise koji štite zaštitu okoliša, uz pomoć poreskih olakšica. Njena suparnica na izborima, republikanka Carly Fiorina, bivša direktorica tvrtke Hewlett-Packard želi smanjiti poreze i državnu potrošnju kako bi se privatnom sektoru omogućilo da otvori nova radna mjesta.

Ista debata odvija se i u izbornoj utrci za mjesto guvernera te države, za koje se natječu bivša direktorica e-Baya, republikanka Meg Whitman, i bivši guverner, demokrat Jerry Brown. Godine 2007. kriza s hipotekarnim stambenim zajmovima diljem zemlje dovela je do sloma kreditnog tržišta, stvorivši najgoru recesiju u posljednjih 70 godina. U gradu Stocktonu, stopa nezaposlenosti dosegla je čak 17 posto, a u dijelu grada zvanom Weston Ranch, skoro jedna trećina vlasnika kuća nije u mogućnosti otplaćivati svoje kredite.

Kriza na tržištu nekretnina dovela je do naglog rasta nezaposlenosti, a ovo se područje još nije oporavilo, kaže ekonomist Jeff Michael, sa sveučilišta Pacific. "Građevinska industrija, kao i razvojni sektor bili su glavni poslodavci na ovom području. A ti su sektori u padu od 90 posto. Skoro su potpuno propali, što je ostavilo ogromnog traga na državne i lokalne prihode od poreza, dovelo do ogromne nezaposlenosti, a sve to osjeti se u cjelokupnoj ekonomiji".

Godine 2008. savezna je vlada uskočila i ponudila pomoć. Kongres je odobrio sredstva za saniranje oriblematičnih tvrtki Fannie Mae i Freddie Mac, koje su, među ostalim, davale jamstva za hipotekarne stambene zajmove. No, stručnjak za nekretnine sa sveučilišta Pacific, John Knight, kaže da su lokalni vlasnici kuća još uvijek ljuti. "Imate vlasnike kuća koji su bili odgovorni i kupili kuće koje su si mogli priuštiti. Oni su su sada ljuti jer se njihovim novcem spašavaju drugi građani koji možda nisu bili toliko odgovorni pri kupnji svojih kuća. S druge strane imate vlasnike kuća koji su očekivali neku vrstu pomoći u obliku modificiranja njihovih hipoteka, a nisu dobili onoliko koliko su očekivali".

U San Franciscu, nevladine organizacije kao što je Catholic Charities koriste se sredstvima iz privatnih fondova i vladinom pomoći kako bi pomogli nezaposlenima, nudeći privremeni smještaj i pomoć pri zapošljavanju. Ljudi koji koriste smještaj ove organizacije, dobivaju hranu i druge vrste pomoći.Ova organizacija također nudi smještaj po pristupačnim cijenama, te brigu za djecu poslije nastave.

Chris Callandrillo iz Catholic Charities kaže da bi loša ekonomska situacija mogla dovesti do smanjenja javne potrošnje. "Smanjuju se izdvajanja za programe koji pomažu obiteljima s niskim primanjima, obiteljima koje traže posao, ili obuku za posao, te za programe skrbi o djeci za obitelji koje rade. Ekonomija utječe na sve ove programe".

U Kaliforniji, demokrata je 44 posto, a republikanaca 31 posto. No, svaki peti glasač u ovoj saveznoj državi izjašnjava se kao neovisan. Mark Baldassare iz nestranačke organizacije Public policy institute of California kaže da bi ovi glasači mogli presuditi ishod nadolazećih izbora. "Neovisni glasači tražit će konkretna rješenja, ne samo kritike, kojih je dosta, o tome kakva je trenutna situacija, i o onome što je do sada učinjeno, i što nije uspjelo. Oni žele znati ima li netko kakve dobre ideje o tome što treba činiti u budućnosti. Za sada, to još nisu čuli".

Analitičari kažu da su glasači zabrinuti i ljuti, što bi moglo dovesti do promjene omjera snaga u Zastupničkom domu ili pak u Senatu koje kontroliraju demokrati. Novo istraživanje centra Pew i Press pokazuje da bi neovisni glasači koji bi mogli izaći na izbore preferiraju republikance. Na predsjedničkim izborima 2008. godine, oni su se priklonili demokratima i pomogli izbornoj pobjedi predsjednika Baracka Obame.

XS
SM
MD
LG