Linkovi

SAD: Predsjednički izbori i religija


SAD: Predsjednički izbori i religija
SAD: Predsjednički izbori i religija

„Ako Romney može ubijediti glasače, naročito evangeliste, da dijeli njihove političke poglede i uvjerenja, onda su veliki izgledi da njegovo religizono opredjeljenje ne bude toliko bitno.“

Bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney za sada je na čelu liste kandidata Republikanske stranke za naredne predsjedničke izbore. Mnogi politički analitičari smatraju da ga najvjerojatnijim kandidatom Republikanaca, ali podsjećaju i na činjenicu da bi Romneyeva vjerska oprediljenost mogla biti otežavajuća okolnost. Naime, Mitt Romney je pripadnik Mormonske crkve, crkve koja generalno slijedi kršćanske postulate, ali se drži vlastitih postavki i mormonske svete knjige, različite od Biblije.

Šta se tim povodom, i o tome, može čuti ovih dana?

„On je kozervativac i Kristov pravi sljedbenik“ - rekao je, primjera radi, prije neki dan velečasni Robert Jeffress „navijajući“ tako za guvernera Teksasa Ricka Perryja. Velečasni Jeffress daje mu prednost u odnosu na Mitta Romneya, jer je Romney po vjeri mormon.

„Po mom ubjeđenju, mormonizam je kult i to bi značilo da pripadnik kulta bude nominiran kao predsjednički kandidat“ - pojašnjava velečasni Jeffress.

Sa takvim ubjeđenjem ne slaže Linda Jensen, mormonka:

„Mormonstvo nije kult.... Ne duvamo u rogove, nemamo nekoliko žena... pustimo takva razmišljanja.“

Mnogi Amerikanci smatraju potrebnim držati politiku i vjeru odvojenim. No to uvijek i u svakoj prilici nije lako.

Perry i Romney su se o ubjeđenjima velečasnog Jeffressa izašnjavali i na posljednoj debati predsjedničkih kandidata Republikanaca.

„To je individualno mišljenje sa kojim se ne slažem, ni ja ni Mitt. I to kažem. Činjenica je da Amerikanci poštuju vjeru i da su izgubili povjerenje u sadašnjeg predsjednika“ - istakao je Rick Perry, a Mitt Romney naglasio:

„Ideju da bi na javne funkcije trebalo da biramo ljude i po njihovoj vjeri smatram vrlo lošom jer su još osnivači Sjedinjenih Država, čak i Ustavom, precizirali da po tom kriteriju ne mogu biti birani ljudi koji će nas predstavljati.“

Analize javnog mnjenja pokazuju da je velika većina Amerikanaca toleratna prema različitim vjerskim opredjeljenima, ukoliko ona nisu ekstremistička.

„Ekstremizam je ono što ne prihvatam i zato što je to jedna vrsta primoravanja drugih da vjeruju u ono u što ti vjeruješ .....“

„Živim u Arizoni, tu je mnogo mormona, katolika, protestanata, baptista... Komuniciramo normalno, ali u vjeri svako je svoj...“ - kažu dvoje Amerikanaca, nasumice anketiranih.

Izgledi Mitt Romneya mogli bi biti umanjeni uskraćivanjem podrške glasača-kršćana, ocjenjuje Daniel Cox sa vašingtonskog Instituta za istraživanje religija:

„Evangelisti su vitalni dio primarnog izbornog tijela Republikanaca. U prosjeku svaki četvrti... i predstavljaju bitan segment glasačkog tijela posebno u Iowa-i, Južnoj Karolini i Floridi.“

Gospodin Cox dodaje i da postoji način da Mitt Romney prevlada rezerve u topm pogledu:

„Ako Romney može ubijediti glasače, naročito evangeliste, da dijeli njihove političke poglede i uvjerenja, onda su veliki izgledi da njegovo religizono opredjeljenje ne bude toliko bitno.“

Ako se desi da Mitt Romney izbori predsjedničku nominaciju Republikanaca, a zatim pobijedi i na predsjedničkim izborima... biće prvi američki predsjednik mormon.

XS
SM
MD
LG