Linkovi

Američko - egipatski odnosi na prekretnici


Američki zakonodavci kažu da odluka predsjednika Obame da smanji vojnu pomoć Egiptu, može ugroziti američke sigurnosne interese na Srednjem Istoku. Washington odgadja slanje velikih oružanih sistema , dok ne vidi , kako je naznačeno, vjerodostojan napredak ka demokratski izabranoj vladi , nakon julskog vojnog puča.

Dok se nasilje u Egiptu nastavlja, američki kongresmeni razmatraju odluku Washingtona da odgodi slanje velikih oružanih sistema dugogodišnjem savezniku, Egiptu. Demokratski kongresmen Eliot Engel:

"Taj region je u teškom stanju. Sirija je izvan svake kontrole, Iran predstavlja značajnu prijetnju...Meni se jednostavno ne čini da je vrijedno rizikovati da se sada udaljavamo od naših tradicionalnih saveznika i prijatelja.

Zadržavanjem tenkova i borbenih helikoptera se kažnjava vojska koja je skinula autoritarnu vladu Muslimanskog Bratstva, kaže republikanski kongresmen Dana Rohrabacher i dodaje:

"Sada ostavljamo na cjedilu generala al-Sissija i ljude kojima smo aplaudirali jer su porazili radikalni islam u Egiptu .

Medjutim, stajalište Sjedinjenih Država je kompliciranije od toga, kada je u pitanju skidanje s vlasti Muhameda Morsija, prvog egipatskog predsjednika izabranog na slobodnim izborima. Otkako je zbačen s vlasti, grupe za zaštitu ljudskih prava su osudile obračune s pristalicama Muslimanske braće, njihova masovna hapšenja i široko rasprostranjena zlostavljanja.

Sjedinjene države kažu da odluka da se obustavi slanje tenkova, raketa i borbenih helikoptera , ne utječe na američku podršku protu - terorističkim naporima na SInajskom poluotoku, koji graniči s Izraelom.

Pomoćnik američkog ministra obrane Derek Chollet kaže:

"Oni imaju značajne operativne sposobnosti na Sinaju koje koriste, a mi im pomažemo s onim oružanim sistemima koje već imaju, s kojima mogu savladati ekstremiste.

Otkako je skinut Morsi, administracija predsjednika Obame pokušava umiriti i pro-demokratske aktiviste i vojnu vladu, kaže profesor Univerziteta American Akbar Ahmed. On dodaje da to slabi poziciju Sjedinjenih država u očima Kaira:

"Ako Egipat bude imao vacuum vlasti, ili u polju financija, netko to mora popuniti. To će biti ili Rusija, možda Kina, a najvjerovatnije Saudijci., govori profesor Ahmed.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su povukli poteze da pomognu financiranju egipatske prijelazne vlade.

Demokratski kongresmen Ted Deutch objašnjava:

"S obzirom na velike resurse koje su Zaljevske zemlje obezbijedile za prijelaznu vladu, mi moramo djelovati tako da zaštitimo svoj utjecaj. Jedan od načina za to je vojna pomoć. A drugi je nastavak zalaganja za demokratizaciju.

Washington se i zalaže za demokratizaciju, kaže pomoćnica američkog državnog sekretara Beth Jones.

"Mi smo ovo detaljno objasnili prijelaznoj vladi. I to dok smo istodobno podesili našu pomoć, tako da je fokusirana na srž nacionalnog interesa Sjedinjenih Država., govori Jones.

Administracija predsjednika Obame kaže da će partnerstvo sa Egiptom biti najjače kada bude postojala jedna inkluzivna, demokratski izabrana civilna vlada zasnovana na vladavini prava.
XS
SM
MD
LG