Linkovi

Stajalište Washingtona prema novoj situaciji u EgiptuNekoliko dana nakon zbacivanja Morsija, njegove pristalice se žestoko sukobljavaju sa onima koji su zahtijevali njegovu smjenu – odražavajući podijeljenost Egipta i ozbiljnu dilemu pred koju su stavljeni kreatori američke politike.

Visoko rangirani vojni zvaničnik objavio je smjenu predsjednika koji je na tom položaju bio jedva godinu dana.

Ogromna masa Egipćana tražila je uklanjanje gospodina Morsija.

Predsjednik Obama je javno govorio samo jednom nakon smjene u Egiptu, ali nije tada uopšte pomenuo to što mnogi nazivaju vojnim pučem u Kairu.

Dva dana, američki je predsjednik razmatrao situaciju sa svojim savjetnicima za sigurnost.

U srijedu je gospodin Obama objavio pisanu izjavu, izrazivši duboku zabrinutost u vezi sa akcijom egipatske vojske. Od njih je zatražio da se brzo i odgovorno vrati puna vlast demokratski izabranoj civilnoj vladi, i to što je prije moguće.

Neki su izjavu gospodina Obame shvatili kao kritiku smjene predsjednika Morsija. Medjutim, zvaničnici američke administracije su, u ličnim i telefonskim kontaktima, i Egiptu i drugim saveznicima dali signale da Bijela kuća prihvata takav potez egipatske vojske.

A neki od vašingtonskih analitičara savjetovali su administraciju da se svrsta uz egipatsku vojsku. Oni to nazivaju sigurnom lukom za veze sa Egiptom, a armiju zovu jedinim igračem na kojeg Sjedinjene Države još imaju utjecaja.

Drugi, poput Jona Altermana, direktora Bliskoistočnih studija pri Centru za strateške i medjunarodne studije, zagovaraju povezivanje Amerike sa cijelim egipatskim političkim spektrom.

I ja mislim da trebamo imati veze sa vojskom, ali bismo trebali isto tako imati dublje veze sa poslovnom zajednicom, sa akademskom zajednicom, kao i bolje veze sa provincijama, jer egipatska će se politika mijenjati u godinama koje dolaze.
U svojoj izjavi predsjednik Obama je izbjegao da upotrebi izraz “puč” kad je govorio o dešavanjima u Kairu.
, kaže Alterman.

U pitanju je, naime, vise od milijardu i po dolara američke pomoći Egiptu, od čega velika većina ide vojsci. A američki zakon nalaže ukidanje pomoći bilo kojoj zemlji u kojoj izabrana vlada bude srušena vojnim udarom.

Jon Alterman objašnjava da zakon ne uzima u obzir situacije poput ove u Egiptu, i vjeruje, kako kaže, da će američki zakonodavci nastojati da ga ne primijene u ovom slučaju.

Postoji zakon, ali postoji i zdravorazumski pristup američkim interesima, američkim odnosima sa egipatskom vojskom, tako da će naći neki način da ne presudjuju o tome, kako ne bi poremetili bilateralne odnose.

Nešto kasnije, republikanski predsjedavajući i najviše rangirani Demokrat u Komitetu Zastupničkog doma za poslove sa inostranstvom, Ed Royce i Eliot Engel u zajedničkom su saopštenju implicirali da je već bilo vrijeme da gospodin Morsi ode sa scene. Oni su, takodjer, pozvali egipatsku vojsku na krajnje uzdržavanje i oprez, te na poštovanje demokratskih institucija.
XS
SM
MD
LG