Linkovi

SAD: Da li dozvoliti izvoz američke sirove nafte ili ne?!


Jedna verzija zakona o ukidanju zabrane izvoza je već u proceduri u Zastupničkom domu Kongresa, a drugi prijedlog se uskoro očekuje u Senatu.

Predlaganje zakona kojim bi se ukinula decenijama duga zabrana izvoza sirove nafte dobivene iz bušotina u Sjedinjenim Američkim Državama povod je za oštre rasprave i u Kongresu i u kompanijama koje crpe i pređuju sirovu naftu. U nekim od tih kompanija smatraju da je 50-ak godina stari i sada važeći zakon nepotreban, da šteti američkim ekonomskim i interesima potrošača. Oni koji podržavaju status quo tvrde da bi dozvoljavanje izvoza američke sirove nafte uslovilo povećanje cijena naftnih derivata u Sjedinjenim Državama i uveliko štetilo očuvanju prirodne okoline. Jedna verzija zakona o ukidanju zabrane izvoza je već u proceduri u Zastupničkom domu, a drugi prijedlog se uskoro očekuje u Senatu.

Da podsjetimo, američki vozači 1973. godine čekali su na benzinskim pumpama u dugim redovima. Bilo je to vrijeme kada su arapski izvoznici nafte uveli embargo na prodaju nafte Sjedinjenim Državama. Zbog nestašica i ogromnog rasta cijena naftnih derivata tada je usvojen zakon o zabrani izvoza američke sirove nafte i naftnih derivata. Naftna kriza je u narednih nekoliko godina prebrođena, Sjedinjene Države su uvozom iz inostranstva podmirivale domaće potrebe i istovremeno iz domaćih bušotina crpile sve više i više sirove nafte. Veliko povećanje domaće proizvodnje i stalno smanjivanje američkog uvoza sirove nafte uticalo je na pad cijena na svjetskom tržištu. Svojevrsna ironija je da takvo stanje ne pogoduje američkim kompanija koje prerađuju, rafiniraju sirovu naftu.

Chris Faulker, čelnik kompanije Breitling Oil ističe:

"Okolnosti su se promijenile. Nismo u ekonomskim nevoljama. Naprotiv, jačamo svaki dan. Ali zakon o zabrani izvoza domaće nafte i derivata sputava nas i vraća u 70-te godine."

Ukidanje te zabrane štetilo bi američkim potrošačima, smatra Tyson Slocum, čelnik energetskog programa Asocijacije za zaštitu potrošača:

"Vjerovatni rezultat bio bi rast cijena benzina na američkom tržištu."

Chris Faulker tvrdi upravo suprotno....

"....jer bi izvozom povećali ponudu na svjetskom tržištu. Nafta i njeni derivati prodaju se širom planete, a ne samo u Americi, i sigurno bi došlo do smanjivanja cijena."

Izvoz američke nafte i derivata u inostranstvo izazvao bi otvaranje novih bušotina, što bi imalo dodatne negativne ekološke posljedice upozorava Tyson Slocum:

"Dozvoljavanje nesmetanog izvoza nafte i naftnih derivata uveliko bi podstaklo preradu u američkim rafinerijama, a time i veće zagađivanje prirodne okoline."

Predstavnici naftne industrije tvrde da su argumenti ekologa preuveličani i uzvraćaju činjenicama koje, po njima, pokazuju da današnje suvremene tehnike i tehnologije bušenja, crpljenja i prerade sirove nafte ne doprinose daljem narušavanju prirodne ravnoteže.

SAD: Da li dozvoliti izvoz američke sirove nafte ili ne?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG