Linkovi

SAD: Šampanjac.... da ili ne!?


"Neću zbog ekonomski uspješnog tromjesječja otvarati šampanjac. Pokazatelji ohrabruju, ali sve sadašnje dobre elemente ekonomskog rasta trebamo uvezati dugotrajno."

U drugom tromjesječju ove godine američki ekonomski rast bio je 4 odsto. Taj rast ekonomisti ocjenjuju vrlo značajnim, jer je uslijedio nakon vremenski vrlo nepovoljnih zimskih mjeseci tokom kojih je američki društveni bruto proizvod opao za više od 2 procenta. Za predsjednika Sjedinjenih Država Baracka Obamu uzmah ekonomskog rasta u aprilu, maju i junu nije iznenađenje, dok mnogi drugi smatraju da treba sačekati i vidjeti šta će desiti do kraja godine.

U najkraćem, ekonomski rast u drugom kvartalu ove godine rezultat je i povećanja proizvodnje, većeg izvoza američkih roba i usluga i obilnije domaće potrošnje, individualne i društvene. Govoreći u Kanzas City-u predsjednik Obama izrazio je uvjerenje da još bolji ekonomski dani dolaze i naglasio:

"Nije to slučajno. To rezultat rada, truda i odlučnosti Amerikanaca. Takođe treba zahvaliti i nekim odlukama koje smo na vrijeme donijeli. Sada se Amerika ekonomski oporavlja i jača brže nego ijedna druga visoko-razvijena zemlja."

Unatoč ekonomskom rastu u prethodna tri mjeseca ekonomista Sean Snaith sa Ekonomskog instituta Centralna Florida je sudržan. Kaže da je rano za slavlje i dodaje:

"Neću zbog ekonomski uspješnog tromjesječja otvarati šampanjac. Pokazatelji ohrabruju, ali sve sadašnje dobre elemente ekonomskog rasta trebamo uvezati dugotrajno."

Ono što se bude dešavalo u preostalom dijelu godine mnogo će pouzdanije pokazati da li je ekonomski rast u drugom kvartalu trajno održiv, upozorava gospodin Snaith i ističe da će mnogo toga ovisiti od odluka američke Centralne banke:

"Kako će Federalne rezerve reagirati ako ekonomski rast bude dugoročnije ubrzavan? Hoće li to ubrzanje ubrzati i rast primarnih kamatnih stopa? U tom slučaju i berze i druga finansijska tržišta imali bi više zraka."

Zvaničnici i ekonomisti Centralne banke, procjenjući aktuelno ekonomsko stanje Sjedinjenih Država, najavljuju da će i u avgustu smanjiti prodaju državnih obveznica za deset milijardi dolara. Program prodaje tih obveznica omogućavao je Centralnoj banci da primarne kamatne stope više godina drži skoro rekordno niskim, što je bio snažan podsticaj ekonomskom oporavku. Federalne rezerve, kako se procjenjuje, neće još neko vrijeme žuriti sa povećavanjem primarnih kamatnih stopa.

SAD: Šampanjac.... da ili ne!?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00

XS
SM
MD
LG