Linkovi

SAD: Rano za šampanjac?


Da li je drugi kvartal pouzdan trend ekonomskog rasta Sjedinjenih Država i u drugom polugodištu, ili je ipak, nakon samo tri mjeseca vrlo dobrog poslovanja, rano za slavlje?

Prema podacima američkog Ministarstva trgovine ekonomski rast u periodu od aprila do kraja juna bio je 4,6 odsto, što je u posljednje dvije godine najveći i najbrži rast. To je vrlo pozitivan i ohrabrujući znak ekonomskog oporavka nakon izuzetno loših rezultata u prva tri mjeseca ove godine, kada je nacionalni američki bruto proizvod bio u padu za više od dva procenta.

Da li je drugi kvartal pouzdan trend ekonomskog rasta Sjedinjenih Država i u drugom polugodištu, ili je ipak, nakon samo tri mjeseca vrlo dobrog poslovanja, rano za slavlje?

Mišljenja ekonomista su, najkraće rečeno, podijeljena. Nakon teške zime i zatvaranja mnogih manjih firmi, uslijedilo je vrlo povoljno proljeće, i klimatski i poslovno.

Zbog ekonomskog rasta od početka aprila do kraja juna ne treba otvarati bocu šampanjca upozorava finansijski analitičar Greg McBride:

"Lijepo je imati taj skok nakon velikog pada u prvom kvartalu. Jedan dobar kvartal, ipak, nije trajan tok."

Ako bi ekonomski rast zadržao sadašnji ritam do kraja godine, ukupan nacionalni bruto proizvod vjerojatno neće premašiti prošlogodišnji rast od 2,2 procenta. Mada na Wall Streetu, najpreciznijem pokazatelju američkih ekonomskih kretanja ima dilema oko ekonomskog oporavka, te dileme se ne uočavaju. Naime, rast bruto proizvoda u drugom kvartalu pratio je i rast berzanskih vrijednosti, a potrošačko samopouzdanje sada je na najvećem nivou u posljednjih godinu dana.

David Stockton, ekonomski analitičar instituta Peterson, je optimista:

"Mislim da američka ekonomija ide naprijed, da će rast po umjerenoj stopi biti nastavljen, da će rasti i investicije u novu proizvodnju."

Ta ulaganja i povećanje izvoza nagovještavaju i povoljnije okolnosti na tržištu rada. Uz povećano zapošljavanje, mogli bi rezultirati i rastom plata, koje su u posljednjih godinu dana uglavnom stagnirale.

Analitičar McBride vjerujeru u promjene nabolje i tom segmentu:

"Za ekonomki rast vodeće kategorije zaposlenih bili su stručnjaci u proizvodnji. To su kategorije koje treba bolje plaćati i ovih mjeseci ta tendencija je na tržištu rada uočljiva. Konzistentnost u tom pogledu mora trajati i dalje ako želimo kontinuitet ekonomskog rasta."

Preciznija potvrda kontinuiteta ekonomskog rasta uslijediće za koji dan. Naime, trećeg oktobra američko Ministarstvo rada objaviće podatke o zapošljavnju tokom septembra. Povećanje broja novo-zaposlenih Amerikanaca može takođe potvrditi da bi pozitivni ekonomski trendovi mogli biti produženi do kraja ove godine.

SAD: Rano za šampanjac?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

XS
SM
MD
LG