Linkovi

Potvrdjen prvi slučaj ebole u Americi


Direktor Dr. Thomas Frieden , Centar za kontrolu i sprijecavanje bolesti Sept. 30, 2014.
Direktor Dr. Thomas Frieden , Centar za kontrolu i sprijecavanje bolesti Sept. 30, 2014.

Odjel vlade u Texasu za javno zdravlje je negirao tvrdnje nekih medija da već postoji još jedna osoba za koju se vjeruje da bi mogla biti zaražena ebolom. Izjava Odjela dolazi nakon što je objavljeno da je potvrdjeno da je jedna osoba u Sjedinjenim Državama oboljela od virusa evole, i da se nalazi u bolnici u Dallasu.

Vjeruje se da je ovaj pacijent , trenutno u maksimalnoj izolaciji, inficiran u Liberiji. Ime pacijenta, koji je u kritičnom stanju, još uvijek se drži u tajnosti.

Zvaničnici bolnice u Dallasu u medjuvremenu priznali da je se taj čovjek prijavio ljekaru u bolnici prije tri dana, i da je poslat kući sa receptom za antibiotike.

Bolnica u Dallasu, Texas , gdje je smjesten bolesnik od ebole ,Sept. 30, 2014.
Bolnica u Dallasu, Texas , gdje je smjesten bolesnik od ebole ,Sept. 30, 2014.

Svi medicinski djelatnici koji su došli u kontakt s njim su testirani i nisu zaraženi, ali vlasti u Teksasu sada ubrzano rade da se identificiraju druge osobe koje su bile s pacijentom u kontaktu - prijatelji i porodica.

Zvaničnici takodjer tvrde da niko ko je bio u istom avionu s pacijentom dolazeći u Teksas, nije u opasnosti .

Doktor Tom Frieden, koji se nalazi na čelu Centra za kontrolu i sprječavanje bolesti , je potvrdio da je ovo prvi slučaj ebole u Americi, i dodao:

Osoba je napustila Liberiju 19 septembra, i stigla u Sjedinjene države 20 septembra. Pacijent nije imao simptome kada je napustio Liberiju ili ušao u Sjedinjene države, ali 4 ili 5 dana kasnije, oko 24 septembra, počeli su se javljati simptomi, rekao je doktor Frieden.

On kaže da je neidentificirani pacijent u nedjelju primljen u prezbiterijansku bolnicu u Dallasu u Texasu i da je sada u potpunoj izolaciji. Zvaničnici bolnice nastoje utvrditi ko je dolazio u kontakt sa njim.

Ne možemo govoriti u ime onih van bolnice, ali na osnovu onoga što smo mogli utvrditi, a sagledali smo sve koji su moguće imali kontakt, čini se da nije bilo nikakve znatne izloženosti, jer je za prenos virusa potrebna izloženost krvi ili tjelesnim tečnostima, i on u to vrijeme povraćao niti imao dijareju, objasnio je doktor Edward Goodman.

Doktor Frieden kaže da je centar bio spreman na prvi slučaj ebole u Sjedinjenim državama, i da nema sumnje da će vlasti spriječiti širenje virusa.

Četiri Amerikanca humanitarna radnika, koji su zaraženi u zapadnoj Africi, prebačeni su u Sjedinjene države nakon što su se razbolili, i od tada su se oporavili. Američki doktor koji je zaražen virusom u Sierra leoneu je u nedjelju prebačen u Sjedinjene države i podvrgnut je liječenju u bolnici u blizini Washingtona.

Do sada je gotovo 3 hiljade i 100 osoba umrlo od ebole, a u zapadnoj Africi je inficirano više od 6 i po hiljada osoba. Zemlje sa najgorom situacijom su Gvineja, Liberija i Sierra Leone. Virus uzrokuje nekontrolirano krvarenje, povraćanje i dijareju. Širi se kontaktom sa tjelesnim tečnostima inficiranih pacijenata. Još uvijek nema konkretnog tretmana, ali se američki doktor koji je dijagnosticiran sa virusom potpuno oporavio nakon uzimanja eksperimentalnog lijeka u augustu.

Pentagon navodi da šalje 700 američkih vojnika u Liberiju kako bi se pomoglo toj zemlji, dok će 700 vojnih inžinjera također pomoći izgradnji centara za liječenje. Niko od američkog vojnog osoblja neće pružati direktnu njegu za pacijente zaražene ebolom.

XS
SM
MD
LG