Linkovi

SAD: U dolar se vjeruje širom svijeta


Hamilton Ten Dollar Bill
Hamilton Ten Dollar Bill

Svijetom cirkulira vrlo mala količina krivotvorenih dolarksih novčanica, prije svega zbog stalnog redizajniranja i usavršavanja tehnologije štampanja.

Američki dolar, kao sredstvo plaćanja, koristi se širom svijeta već decenijama. I upravo zbog toga je za Sjedinjene Američke Države izuzetno bitno, osim stabilnosti vrijednosti dolara, osigurati takve karakteristike svake dolarske novčanice koje će onemogućiti krivotvorenje i proturanje lažnih dolara. To je, prije svega, obaveza vladine agencije zadužene za kreiranje dizajna i štampanje novčanica. Biro za graviranje i štampanje, što je najjednostavnije rečeno naziv te agencije, dolarske novčanice kreira i štampa preko 150 godina.

Štampanje novčanica uspostavljeno je 1962. godine, u vrijeme američkog građanskog rata i tadašnjeg predsjednika Abrahama Lincolna, a sada se obavlja u štamparijama u Teksasu i Washingtonu. Svakodnevno se printaju se milioni novčanica različitih nominalnih vrijednosti.

Direktor Biroa za graviranje i štampanje Larry Felix ističe da je kreiranje i printanje svake novčanice vrlo složen proces:

"Izgleda jednostavno.... boja na papiru.... Ali, na svakoj novčanici je čitav sistem krupnih sitnica koje novčanica mora da ima."

U prvoj fazi štampanja nanosi se osnovna boja, a onda precizno gravirani prizori kratko nazivani intalio, čime svaka novčanica dobija osobenu teksturu i izgled.

"Sjedinjene Države na dolarske novčanice, i sa jedne i sa druge strane, stavljaju više intalia od gotovo bilo koje druge zemlje" - ističe gospodin Felix i dodaje da su serijski broj i žig obavezni dijelovi svakog dizajna bilo koje dolarske novčanice:

"Stavljanjem i tih znakova pomažemo ljudima prepoznati, vidjeti da li su dolarke novčanice realne. Stalno, iz dana u dan, procjenjujemo i predviđamo mogućnosti krivotvorenja novčanica i da bi to spriječili dizajniramo i ugrađujemo brojne zaštitne sitnice."

"Američka valuta je jedinstvena u svijetu zbog mnogih razloga" - kaže Rosie Rios, čelnica Trezora Sjedinjenih Država. Direktno je zadužena i odgovorna za rad Biroa za graviranje i štampanje novčanica i rad Kovnice za izradu kovanica. Te dvije službe su u radu odvojene, a organizaciono su u okrviru federalnog Ministarstva finansija.

Gospođa Rios ocjenjuje da svijetom cirkulira vrlo mala količina krivotvorenih dolarksih novčanica, prije svega zbog stalnog redizajniranja i usavršavanja tehnologije štampanja. Na taj način Biro za graviranje i štampanje novčanica uvijek je krupan korak ispred tehnike i tehnologije falsifikatora novca. Jedan od primjera vrhunske zaštite je nova novčanica od 100 dolara.

"Jedna od prvih stvari koja se uočava na toj novčanici, koju smo počeli printati u oktobru, je plava traka u trodimenzionalnoj tehnici " - kaže gospođa Rios.

Ta traka, uz druge sigurnosne detalje, omogućava vrlo lako prepoznavanje originalne novčanice i sprečava falsificiranje - ističe čelnica trezora i dodaje:

"U američki dolar se vjeruje širom svijeta. I mi želimo i dalje štampati novčanice u koje će ljudi biti sigurni, koje će bez bojazni koristi i sada i u budućnosti."

Da li su gotovinske transakcije stvar prošlosti, da li opada potreba za ogromnim brojem novčanica u svakodnevnoj upotrebi?

"Bez obzira na velike i brojne elektronske transakcije novca, količina novčanica u svakodnevnoj upotrebi raste. Sjedinjene Države sada štampaju u prosjeku 7 milijardi novčanica svake godine."

Više od polovine, zapravo oko 60 odsto tih novčanica cirkulira izvan Sjedinjenih Američkih Država. I tražnja za dolarima sigurno je da neće slabiti ni za dugi niz godina.
SAD: U dolar se vjeruje širom svijeta
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
XS
SM
MD
LG