Linkovi

Od sutra američka ambasada u Havani


Američki državni sekretar John Kerry će predvoditi ceremoniju sluzbenog otvaranja americke ambasade u Havani, i bit će prvi visoki američki zvaničnik koji posjećuje Kubu, od 1945. godine. Mnogi Kubanci su izrazili velike nade povodom obnoavljanja diplomatskih veza njihove zemlje sa Sjedinjenim Državama.

Trenutno radnici privode kraju radove na zgradi ambasade , pred sutrašnju ceremoniju podizanja zastave. Za mnoge Kubance je ovo siguran znak poboljšanja odnosa izmedju Amerike i njihove zemlje.

"Svjedoci smo sjajnih promjena u odnosima izmedju Kube i Sjedinjenih Država. Potpuno sasm uvjeren da će sve biti rješeno, da će se otvoriti mnoge mogućnosti, da smo konačno prihvaćeni - sve to zbog dogovora da se otvore medjusobne ambasade u naše dvije zemlje .", kaze Angel Fernandez, stanovnik Havane.

No, na obje strane ima i sumnjičavih. Mnogi Amerikanci kubanskog porijekla tvrde da je obnova diplomatskih odnosa u ovom trenutku, pobjeda za represivni kubanski režim. Kongresmeni kubanskog porijekla kritiziraju administraciju predsjednika Obame što nije na svečanost podizanja američke zastave u Havani, pozvao vidjene kubanske disidente.

Mario Diaz-Balart, Kongresmen sa Floride, govori:
"Da vam pravo kažem, državni sekretar Kerry bi trebao podići bijelu zastavu predaje, jer to je upravo što predsjednik Obama i njegova administracija čine."

Tijekom razgovora na visokom nivou, Sjedinjene Države su pritisle Kubu da popravi stanje ljudskih prava. Havana je na slobodu pustila nekoliko političkih zatvorenika, ali aktivisti kažu da je to daleko od dovoljnog.

Elizardo Sanchez iz Kubanske Komisije za LJudska Prava i Pomirenje , kaze:
"Kubanska vlada odbija provesti hitno potrebne reforme koje su zemlji nuzne zbog gradjanskih prava, politike, ekonomije, društvenih, pa čak i kulturnih pitanja... da bi se stvari konačno popravile..."

Čelnici biznis zajednice u Kubi se nadaju da će ekonomski dobitak od američkih turista biti veliki - jer očekuje se da Amerikanci uskoro počnu u velikom broju dolaziti na Kubu.

Jose Miguel Diaz Esrich je administrator luke/marine Hemingway, i dodaje:
"S nama su već u vezi brodski klubovi, i vlasnici jahti. Oni traže odobrenje od odgovarajućih ministarstava američke vlade , tako da mogu slobodno jedriti na Kubu. Zaista smo optimistični. "

Sjedinjene Države već imaju charter - letove za Kubu ali se planira otvaranje rute za trajekte, što je postojalo do 1960. godine, kada je Fidel Castro došao na vlast. .

XS
SM
MD
LG