Linkovi

SAD – Sirija: Intenzivne rasprave u Kongresu


John Kerry tokom rasprave u Odboru za spoljnu politiku američkog Senata
John Kerry tokom rasprave u Odboru za spoljnu politiku američkog Senata

Glasanje senatora i kongresmena o korištenju američke vojne sile protiv Assadovog režima očekuje se početkom slijedećeg tjedna.

Bijela kuća intenzivira pritisak na američke zakonodavce, senatore i kongresmene, da odobre korištenje vojne sile protiv režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada nakon hemijskih napada u kojima je krajem prošlog mjeseca ubijeno preko 1.400 Sirijaca, civila. Dio tog pritiska je i jučerašnja poslijepodnevna rasprava u senatskom Odboru za spoljnu politiku tokom koje su najviši zvaničnici administracije predsjednika Obame govorili o nužnosti i opravdanosti udara na al-Assadovu vojnu mašineriju.

To što se desilo u Siriji primjer je užasa upotrebe hemijskog oružja, istakao je državni sekretar John Kerry i dodao:

"Desilo se, i Assadov režim je to učinio."

Odmah je slijedilo i upozorenje:

"Kakva će biti poruka za Assada, ili bilo kojeg despota u tom regionu, u slučaju da Sjedinjene Države, zajedno sa saveznicima i prijateljima, ustuknu u ovom trenutku? Poruka će biti da užas mogu sijati nekažnjeno."

Raspravu su u nekoliko navrata prekidali oponenti američkim udarima na Siriju. I to je bio povod da predsjedavajući Odbora za spoljnu politiku, senator Robert Menendez istakne da je Amerikancima dosta rata, ali i da doda:

"Poslaćemo istovremeno poruku i Siriji, i Iranu, i Sjevernoj Koreji, i Hezbollahu, i al-Qaidi i svima sličnima da svijet nikome neće tolerirati besmisleno korištenje hemijskog oružja. Ili možemo ostati nijemi pred užasnim ljudskim patnjama."

Senator Bob Corker, Republikanac, jedan je od onih koji žele precizno ograničenu američku vojnu akciju:

"Mislim da niko od nas nije voljan podržati slanje vojnika na sirijsko tlo."

Da to nije ni namjera Bijele kuće, potvrdio je državni sekretar John Kerry.

Više je senatora pitalo šta će se limitiranom vojnom operacijom ostvariti. Senator James Risch sugerirao i slijedeću mogućnost:

"Odlučimo se na ograničene udare, a poslije sedam, ili mjesec dana, Assad se izvuče iz rupe u kojoj se krio i kaže ... suprotstavio sam se najjačoj svjetskoj sili i pobijedio."

Gospodin Kerry je uzvratio tvrdnjom da američki udari ni na koji način neće ojačati Assadovu poziciju.

U Bijeloj kući, prije rasprave u senatskom Odboru za spoljnu politiku, predsjednik Obama je istakao da korištenje američke vojne sile u Siriji neće biti nimalo slično prethodnim, dugotrajnim vojnim angažmanima:

"To nije Irak, to nije Afganistan. To je ograničen, proporcional korak kojim ćemo poslati jasnu poruku."

Nakon tog susreta u Bijeloj kući, najuticajniji članovi Kongresa izrazili su podršku. Predsjedavajući Zastupničkog doma John Boehner, Republikanac, je istakao:

"Podržaću predsjednikov zahtjev za akcijom. Imamo neprijatelje širom svijeta koji trebaju shvatiti da nećemo tolerirati takve postupke."

I liderica Demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi je obećala glastati za, ali i dodala:

"Amerikanci treba da znaju više o obavještajnim podacima koji opravdavaju tu akciju."

Glasanje u Kongresu o korištenju američke vojne sile protiv Assadovog režima očekuje se početkom slijedećeg tjedna.

SAD – Sirija: Intenzivne rasprave u Kongresu
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00
XS
SM
MD
LG