Linkovi

Američka borbena misija u Iraku još nije do kraja okončana


Brigada Stryker jest posljednja velika američka borbena jedinica koja se povukla iz Iraka, no do 31. kolovoza u Iraku se i dalje nalaze manje borbene postrojbe

Prije nekoliko dana iz Iraka se povukla i posljednja američka borbena postrojba, brigada oklopnih vozila tipa Stryker. Povlačenje borbenih jedinica izvršeno je dva tjedna prije roka od prvog rujna. No u Iraku se ipak nalaze još neke manje američke borbene postrojbe.

Prijelaz američke kolone oklopnih vozila iz Iraka u Kuvajt, koji je zabilježila televizijska kamera, bio je vrlo upečatljiv. Značajan dio - više od sedam godina dugog američkog angažmana u Iraku - završen je. Vojnici su još bliže kući.

Vojnik Troy Danahy kaže da mu je 's leđa pao veliki teret'. 'Stres je znatno manji, sada kada smo u Kuvajtu i na odlasku kućama' – kaže ovaj američki vojnik. Za njega i njegove kolege ovo je bio važan trenutak. Kraj godinu dana duge službe u Iraku. No, prijelaz oklopne brigade Stryker iz Iraka u Kuvajt mediji su opisali kao 'odlazak posljednje američke borbene postrojbe iz Iraka' i zbog toga je došlo do izvjesne zabune.

U Pentagonu napominju da to nije baš posve točno. Brigada Stryker jest posljednja velika američka vojna jedinica koja se povukla iz Iraka, no do 31. kolovoza u Iraku se i dalje nalaze manje borbene postrojbe. Podsjetimo, predsjednik Barack Obama odredio je prvi rujan kao rok za povlačenje svih borbenih postrojbi.

Uz to, u Iraku ostaje nekih 50 tisuća američkih vojnika i časnika – ali ne u borbenom svojstvu već kao savjetnici i instruktori iračke vojske. No, ako budu napadnuti – napominju u američkom ministarstvu obrane – i ovakav će se američki kontingent moći braniti. O tome je prošli mjesec govorio zapovjednik američkih snaga u Iraku general Ray Odierno. "Pedeset tisuća vojnika, to je značajna snaga. U Iraku ćemo i tada imati značajan kontingent, koji može djelovati ako mora, ili ako to zatraže Iračani“.

Iako u Iraku pobunjenici i danas djeluju, general Odierno uvjeren je da su iračka vojska i policija sposobne u potpunosti preuzeti odgovornost za javnu sigurnost. On naglašava važnost činjenice da se američka vojska povlači točno onako kako je obećala. Nakon 1. rujna, kaže ovaj američki general, za nas bi bilo kontra-produktivno kada bi u Iraku izvodili borbena djelovanja. To je objasnio na primjeru ophodnji. "Borbena ophodnja je kada idete u akciju s točno definiranim zadatkom da eliminirate određenu metu ili ostvarite neki drugi borbeni cilj. To više ne radimo. Ono što sada radimo je to da naši instruktori idu s iračkom ophodnjom u takvu akciju. Ili idemo u takozvane logističke patrole. Prema tome, većina naših snaga od prvog rujna djeluje u sklopu iračke vojske, kao savjetnici ili instruktori. Tako smo djelovali i posljednjih četiri ili pet mjeseci“.

Nakon prvog rujna u Iraku će biti oko 50 tisuća američkih vojnika i časnika. Uz savjetodavnu odnosno podučavateljsku ulogu, američka će vojska pružati zračnu i logističku potporu Iračanima, a radit će i na tome da se smire napetosti između Arapa i Kurda na sjeveru Iraka. Preostale veće američke postrojbe – do sada 'borbene' – preimenovane su za tu priliku u 'jedinice za pomoć i podršku'. No, naravno, vojnicima ostaje sve njihovo oružje i oprema. Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman kaže da nije važno kako se neka postrojba točno definira, već je važan njezin zadatak. "Nije bitno što vam piše na rukavu uniforme. Nije važan službeni broj postrojbe. Poanta je u zadatku, misiji koji je toj postrojbi dan. Borbena djelovanja u Iraku prestaju 31. kolovoza“.

Posljednjih gotovo sedam i pol godina, ime iračke misije bilo je 'Operacija iračka sloboda'. Od prvog rujna, misija se službeno zove 'Operacija nova zora'. Promjenu objašnjava glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman. "Promjena imena i promjena zadatka odražava napredak koji je u Iraku postignut. Borbena misija transformira se u postizanje i održavanje stabilnosti. Od vojne akcije, u misiju s važnim civilnim aspektom“.

Prijelaz oklopne brigade Stryker iz Iraka u Kuvajt, američko je zapovjedništvo u Iraku opisalo kao 'simboličan' – jer se dovijao na istim prometnicama kojima su prije više od sedam godina u Irak prodirale američke snage. Bila je to svojevrsna 'posljednja borbena patrola' američke vojske iračkim teritorijem.

XS
SM
MD
LG