Linkovi

Unatoč poteškoćama postoji mnogo dobrih prilika za gospodarsku suradnju SAD i Kine


U.S. Trade Representative Charlene Barshefsky speaks at a press conference on Thursday March 4, 1999.
U.S. Trade Representative Charlene Barshefsky speaks at a press conference on Thursday March 4, 1999.

Kina bilježi robusni rast proteklih 30 godina što je rezultiralo time što je pretekla Japan i Njemačku te postala druga ekonomska sila svijeta

Brzi rast kineske ekonomije proteklih nekoliko desetljeća stvorio je nova snažna tržišta u Aziji dok se zapadne zemlje nose s nedavnim ekonomskim problemima. Dvoje bivših američkih trgovinskih predstavnika vidi prigode, ali i izazove u nošenju s tržišnim promjenama.

Charlene Barshefsky obnašala je dužnost američke trgovinske predstavnice od 1997. do 2001. godine. U nedavnom govoru u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu veleposlanica Barshefsky ukazala je na četiri trenda u globalnoj trgovini s Kinom. Prvo, ubrzavanje globalizacije, drugo, na ponovno jačanje Kine i integraciju Azije kako kineske baze, treće, na činjenicu da Kina jača u trenucima ekonomskih slabosti na zapadu te četvrto, na novo kompetitivno okruženje koje ubrzava probleme stabilnih industrija.

Charlene Barshefsky: Uvijek koristim izraz „povratak Kine na svjetsku scenu“ zato što su prije 160 godina svjetskom ekonomijom dominirale dvije zemlje Kina i Indija. Kina je pri tom imala 30 posto svjetskog bruto društvenog proizvoda. Najnoviji trend doveo je strukturalne promjene u globalnoj ekonomiji. Radi se o glavnoj međunarodnoj ekonomskoj pričini naše generacije.

Kina bilježi robusni rast proteklih 30 godina što je rezultiralo time što je pretekla Japan i Njemačku te postala druga ekonomska sila svijeta. Ispred nje su ostale samo Sjedinjene Države. No kad se pogleda kineski dohodak po glavi stanovnika može se reći da se Kinu može smatrati siromašnom zemljom.

Veleposlanik Clayton Yeutter bio je američki trgovinski predstavnik od 1985. do 1989. Godine u doba administracije predsjednika Ronalda Reagana. On vjeruje da trenutni sporazum o trans-pacifičkoj suradnju predstavlja priliku da Sjedinjene Države iskoriste rast azijskih tržišta. Kako kaže, Sjedinjene Države trebaju razumjeti da su Kina i Azija na putu ekonomskog rasta kakav nije viđen dugo vremena no taj rast ima povijesni presedan.

Clayton Yeutter: Kina se integrirala sa svojim azijskim susjedima. Znatno manje važna od trgovinskih sporazuma među azijskim zemljama jest činjenica da su se te ekonomije povratile na povijesni put. Taj put nama je nepoznat no nešto slično postojalo je davno prije. Danas, međutim, radi se o potpuno novoj situaciji.

Dio razlike je poslovna klima koja uključuje tehnološki napredne komunikacije i moderne sustave za financijske transakcije. Multinacionalne korporacije povećale su se deset puta u proteklih 35 godina na 75 tisuća poslovnih operacija u svijetu. Međutim, globalna ekonomska kriza dovela je i do smanjenja globalne trgovine. Veleposlanica Barshefsky primjećuje da do novog jačanja Kine dolazi u vrijeme kad je trgovina blizu razine kakva je bila tijekom Velike depresije tridesetih godina.

Charlene Barshefsky: Radi se o vrlo nestabilnoj kombinaciji. S jedne strane imate izvanrednu globalne neravnoteže poput trgovinske, financijske, zatim odnos zemalja s trgovinskim deficitom i zemalja s trgovinskim suficitom, pitanja vrijednosti valuta i slično.

Veleposlanica Barshefsky podsjeća da se predsjednik Obama zalaže za povećanje izvoza i poboljšavanje obrazovanja u istraživanju i razvitku kako bi se nadoknadio gubitak radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

Charlene Barshefsky: Administracija je potaknuta da radi na većoj kompetitivnosti Sjedinjenih Država i to je od kritične važnosti. Ako ne uredimo stvari u našoj zemlji uopće nije važno što će se dogoditi po pitanju trgovine jer bit ćemo izgubljeni. Nemamo nikakvu ispriku da ne donesemo političke odluke koje će povećati američku kompetitivnosti i koje su u potpunosti u našim rukama.

Veleposlanik Yeutter dodaje da Sporazum o trans-pacifičkoj suradnji može pomoći američkim naporima ukoliko se u sporazum uključe i druge zemlje. On vjeruje da taj sporazum može biti spreman na vrijeme za ovogodišnji sastanak Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje. Domaćin skupa su Sjedinjene Države, a održat će se u studenom na Havajima.

Veleposlanica Barshefsky podsjeća da se predsjednik Obama zalaže za povećanje izvoza i poboljšavanje obrazovanja u istraživanju i razvitku kako bi se nadoknadio gubitak radnih mjesta u Sjedinjenim Državama.

BARSHEFSKY ACT: The administration…

FEMALE: Administracija je potaknuta da radi na većoj kompetitivnosti Sjedinjenih Država i to je od kritične važnosti. Ako ne uredimo stvari u našoj zemlji uopće nije važno što će se dogoditi po pitanju trgovine jer bit ćemo izgubljeni. Nemamo nikakvu ispriku da ne donesemo političke odluke koje će povećati američku kompetitivnosti i koje su u potpunosti u našim rukama.

NARR: Veleposlanik Yeutter dodaje da Sporazum o trans-pacifičkoj suradnji može pomoći američkim naporima ukoliko se u sporazum uključe i druge zemlje. On vjeruje da taj sporazum može biti spreman na vrijeme za ovogodišnji sastanak Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje. Domaćin skupa su Sjedinjene Države, a održat će se u studenom na Havajima.
XS
SM
MD
LG