Linkovi

SAD – Kina: Nova varnica u međusobnim odnosima


USS destroyer Lassen
USS destroyer Lassen

Plovidba američkog razarača Lessen pored grebena Subi, izvan voda koje Kina smatra svojom teritorijom, trajala je samo oko 4 sata.

Kina je danas oštro osudila upućivanje američkog razarača Lassen u vode u blizini jednog otoka u Južnom kineskom moru za koji Peking tvrdi da teritorijalno pripada Kini. Za sada neimenovani američki nadležni zvaničnici su saopštili da je plovidba tog razarača na udaljenosti od 20 kilometara od otoka poptuno u skladu sa međunarodnim pravom o slobodnoj plovidbi i da se time ne dovodi u pitanje kineski teritorijalni integritet. S druge strane, više zemalja tog dalekoistočnog azijskog regiona takođe smatraju da su kineske aktivnosti u tom dijelu Južnog kineskog mora kršenje slobode plovidbe i osporavaju kineske teritorijalne pretenzije.

Tvrdnje Kine o suverenitetu nad većim dijelom Kineskog južnog mora dugi niz godina osporavaju Brunei, Malezija, Vijetnam, Tajvan i Filipini. Najsporniji dio tog prostora je ostrvski arhipelag Spratly i greben Subi oko kojeg je Kina svojim teritorijalnim vodama proglasila pojas širine 12 nautičkih milja.

Od 2013. godine Kina je taj greben, pet drugih manjih i više malih atola počela nasipati pijeskom i drugim građevinskim materijalom i na nasipima graditi zgrade, dokove i piste dovoljno velike i široke da njih mogu slijetati bombarderi i vojni mlazni avioni. Na taj način Kina, tvrde spomenute zemlje, mijenja decenijama sporni teritorijalni status quo i presijeca međunarodne plovne rute. Istovremeno, Kina time pokazuje da nije nimalo spremna pregovorima i dogovorima sa drugim zemljama riješiti sporna pitanja teritorijalnih prava.

Plovidba američkog razarača Lassen, naoružanog protiv-podmorničkim i protiv-avionskim raketama, pored grebena Subi na udaljenosti od preko 20 kilometara, dakle izvan voda koje Kina smatra svojom teritorijom, trajala je samo oko 4 sata. Ipak, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Lu Kang saopštio je danas u Pekingu da Kina taj čin smatra ugrožavanjem suvereniteta i istakao:

"Odlučno tražimo od Sjedinjenih Država da se suzdrže od bilo kakvih opasnih i provokativnih akcija koje prijete kineskom suverenitetu i sigurnosti i da ne narušavaju naš teritorijalni integritet i regionalnu stabilnost i sigurnost."

Južno kineskom more, čiji najveći dio Kina smatra svojim teritorijalnim vodama, jedno je od najprometnijih morskih prostranstava. Preko tog mora svake godine preveze se roba i proizvoda u vrijednosti od preko 5 hiljada milijardi dolara. Japan je takođe izuzetno zainteresiran za slobodu plovidbe, rekao je danas u Tokiju na konferenciji za novinare sekretar japanske vlade Yoshihide Suga i dodao:

"Unilateralne aktivnosti kojima se mijenja postojeći status quo, kao što je gradnja ostrvskih platformi i drugih objekata u vodama Južnog kineskog mora je problem i za međunarodnu zajednicu. Izuzetno je bitno da međunarodna zajednica bude jedinstvena u održavanju mira i stabilnosti u tom dijelu svijeta."

Koliko će trajati misija američkog razarača nije izvjesno. Sa dosta sigurnosti može se, međutim, reći da će o toj misiji i kineskim unilateralnim aktivnostima u akvatoriju arhipelaga Spratly biti riječi tokom serije susreta lidera zemalja azijsko-pacifičkog regiona u drugoj polovini novembra. Na nekim od tih samita biće, kako se očekuje, prisutni i predsjednici Sjedinjenih Država i Kine Barack Obama i Xi Jinping.

SAD – Kina: Nova varnica u međusobnim odnosima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

XS
SM
MD
LG