Linkovi

Američki zarobljenici iz Ukrajine: Molili smo za smrt prilikom vožnje prema slobodi


Amerikanci Andy Huynh, desno, i Alex Drueke dolaze u hotel TWA u New Yorku 23. septembra 2022.
Amerikanci Andy Huynh, desno, i Alex Drueke dolaze u hotel TWA u New Yorku 23. septembra 2022.

Ruke su mu bile vezane. Glava mu je bila prekrivena plastičnom vrećicom, a traka za pakiranje koja ju je držala na mjestu bila je tako čvrsto pričvršćena da mu je na čelu stvarala rane.

Čak i nakon tri mjeseca zatočeništva koje je uključivalo prijetnje pogubljenjem, fizičku torturu, zatvaranje u samicu i uskraćivanje hrane, vožnja do slobode bila je ta koja je umalo slomila Alexa Druekea, američkog vojnog veterana oslobođenog prošle sedmice s još devet zatvorenika koji su otišli pomoći Ukrajini u borbi protiv ruskih osvajača.

Ruke su mu bile vezane. Glava mu je bila prekrivena plastičnom vrećicom, a traka za pakiranje koja ju je držala na mjestu bila je tako čvrsto pričvršćena da mu je na čelu stvarala rane. Drueke je rekao da su on i drugi američki zatvorenik Andy Huynh dosegli svoj limit u ovoj državi tokom tranzita, koji se dogodio u nizu vozila iz istočne Ukrajine do zračne luke u Rusiji koja je bila okružena naoružanim stražarima.

“Bez obzira na sve što smo prošli i sva vremena kada smo mislili da bismo mogli umrijeti, prihvatili smo da bismo mogli umrijeti, bili smo spremni umrijeti, ta je vožnja bila jedini put kada je svako od nas neovisno molio za smrt samo da bude gotovo", rekao je Drueke za Associated Press u intervjuu u petak.

“Mentalna i emocionalna tortura u posljednja 24 sata u zatočeništvu, to je bilo najgore”, rekao je.

Drueke, 40, se liječi: oteklina mu se spušta na glavi i on pokušava vratiti dio od 13,6 kilograma koliko je izgubio lošom prehranom. Ali grozna sjećanja ostaju i on nije siguran što slijedi osim pokušaja usmjeravanja pozornosti na druge zatvorenike koji su ostali u ruskim rukama.

"Rat nije završio", rekao je, govoreći u kući koju dijeli s majkom i drugim rođacima u Tuscaloosi.

Alex Drueke, recently released from three months of Russian captivity, pauses during an interview at home in Tuscaloosa, Ala., on Sept. 30, 2022.
Alex Drueke, recently released from three months of Russian captivity, pauses during an interview at home in Tuscaloosa, Ala., on Sept. 30, 2022.

Drueke i Huynh, 27-godišnji kolega vojni veteran iz Alabame, bili su među stotinama Amerikanaca koji su rano otišli u Ukrajinu kako bi pomogli u borbi protiv Rusije.

9. juna zarobljeni su tokom, kako je Drueke opisao, izviđačke misije povezane s ukrajinskom međunarodnom legijom, sastavljenom od stranih dobrovoljaca.

"Svi ostali uspjeli su se sigurno vratiti u bazu", rekao je.

Ruski vojnici odveli su dvojicu muškaraca u svoj kamp, a zatim u Rusiju na "intenzivno ispitivanje". Iako je odbio ulaziti u detalje, Drueke je rekao da je tretman bio brutalan.

“Povrijeđeno je svako naše ljudsko pravo”, rekao je. “Bili smo mučeni.”

Muškarci su vraćeni u Ukrajinu na "crnu lokaciju" u Donjecku na gotovo mjesec dana dodatnog ispitivanja, rekao je. Na kraju su odvedeni u samicu unutar bivšeg ukrajinskog zatvora. Tamo su Drueke i Huynh bili prisiljeni snimati propagandne izjave pred ruskom kamerom s vojnicima u sobi.

“S pozitivne strane, bilo je trenutaka kad bi nas stavili u ormar, svezane i zavezanih očiju, ... dok su čekali bilo kojeg novinara da se pojavi, a to je Andyju i meni dalo samo nekoliko sekundi da razmijenimo šapat i provjerimo jedan drugog”, rekao je. “Bio je to prvi put da smo razgovarali u nekoliko sedmica u tom trenutku.”

Na kraju, nakon sedmica zatočeništva koje je uključivalo višestruke prijetnje, postalo je očito da se nešto - bilo oslobađanje, premještaj u zatvor ili pogubljenje - sprema, rekao je Drueke, koji se pridružio rezervnom sastavu američke vojske nakon terorističkih napada 11. septembra. 2001. i odslužio je dvije ture u Iraku.

"Znali smo da se nešto događa jer je naša normalna rutina bila poremećene i tjerali su nas da iznesemo sve svoje osobne stvari iz ćelije", rekao je.

No i tada se psihička tortura nastavila, rekao je. “Jedan od čuvara je nekoliko puta rekao: ‘Prilično sam siguran da će vas pogubiti'”, rekao je.

Umjesto toga, bili su dio skupine od 10 muškaraca koji su pušteni 21. septembra u dogovoru koji je sklopila Saudijska Arabija. S njima su pušteni i ostali iz Hrvatske, Maroka, Švedske i Velike Britanije.

Nitko se nije opustio sve dok avion nije bio u zraku i službenik iz Saudijske Arabije objasnio je što se događa, rekao je. Sletivši u New York nakon leta iz Saudijske Arabije, Drueke je rekao da je njega i Huynha dočekao dužnosnik Državne sigurnosti iz ureda koji istražuje ratne zločine.

Saradnici za medije iz Domovinske sigurnosti nisu odmah odgovorilina traženi komentar, ali UN-ovi istražitelji za ljudska prava rekli su da se čini da se ukrajinski ratni zarobljenici suočavaju sa "sistemskim" zlostavljanjem od strane ruskih otmičara, što uključuje mučenje.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG