Linkovi

SAD: U Kongresu rasprave, na granici i dalje kriza


Prenatrpano privremeno prihvatilište imigranata katoličke crkve Svetog crca u McAllenu u Teksasu
Prenatrpano privremeno prihvatilište imigranata katoličke crkve Svetog crca u McAllenu u Teksasu

"Mi moramo imati imigracione zakone koji štite i tu djecu i sve nas. To ne znači da bilo ko, ili svako, pod bilo kakvim okolnostima, može dobiti saglasnost da ostane u SAD."

Članovi Kongresa, i u Senatu i u Zastupničkom domu, nisu jedinstveni u ocjenama da li treba, ili ne, mijenjati zakon, usvojen 2008. godine, čijim se odredbama štite djeca, žrtve krijumčarenja ljudima. Taj zakon je osnova za odlaganje neposredne i hitne deportacije hiljada i hiljada djece i maloljetnika iz zemalja Centralne Amerike koji su, bez roditelja ili staratelja, ilegalno prešli američku granicu.

Većina Republikanaca i neki Demokrate zalažu se za promjene da bi proces vraćanja djece u zemlje porijekla mogao biti ubrzan. Drugi pak smatraju da taj zakon ne treba mijenjati i da dosadašnje obaveze zaštite djece treba da ostanu iste. Za to vrijeme lolone djece iz Salvadora, Gvatemale i Hodurasa, bez obzira na podzuete mjere, nastavljaju prelaziti američko-meksičku granicu.

Republikanci, gotovo bez izuzetaka, optužuju predsjednika Baracka Obamu, Demokratu. Jedan od njih je kongresmen Tim Huelskamp:

"Na kraju karajeva, ova kriza je predsjednikova kriza. Njegove ohrabrujuće izjave doveli su nas u ovu krizu."

Gospodin Obama predlaže neka od mogućih rješenja, traži od Kongresa da odobri 3 milijarde i 700 miliona kao hitnu finansijsku osnovu za rješavanje krize, ali mnogi senatori i kongresmeni ističu da predsjedniku neće dati bjanko ček i traže izmjene zakona iz 2008. godine. Kongresmen Raul Labrador, Republikanac, naglašava:

"Prva stvar koju moramo uraditi je mijenjati taj zakon. Suština tog zakona nije pomagati djeci koja ovih mjeseci prelaze granicu, nego pomagati djeci, žrtvama krijumčarenja i seksualne zloupotrebe."

Većina Demokrata se ne slaže, uključujući i zastupnicu Sheilu Jackson Lee:

"Trebamo svakom djetetu dati priliku da kaže što ga je prisililo na napuštanje doma. To su djeca koja bježe od nasilja u svojim sredinama, to su djeca žrtve krijumčarenja.... Treba im dati vremena da predahnu, jer nisu sva djeca u stanju odgvovarati i razgovarati odmah."

Prema novim zakonskim prijedlozima djeca iz država Centralne Amerike bila bi tretirana kao i djeca iz Meksika, odnosno bila bi im pružena prilika da se pojave pred nadležnim sudijom ako pogranični agenti nakon prvih procjena zaključe da ima osnova za dalju pravnu proceduru. Senator John Cornyn, jedan od autora i predlagača tog novog zakona, kaže:

"Mi moramo imati imigracione zakone koji štite i tu djecu i sve nas. To ne znači da bilo ko, ili svako, pod bilo kakvim okolnostima, može dobiti saglasnost da ostane u Sjedinjenim Državama. Takvo nešto bilo bi poziv na haos."

Nedostatak sudija za useljeničku problematiku je veliki dio sadašnjeg problema ističe Doris Meissner iz Instituta za migracionu politiku i dodaje:

"Činjenica je da djeca i maloljetnici imaju pravo na sudsko saslušanje, da je to dio njihovih prava. Mali broj sudija u našem useljeničkom sistemu i službama osnovni je razlog dugotrajnim zastojima u procesima donošenja odluka."

Određeni broj djece i njihovih majki već je vraćen u Honduras. Gospođa Meissner za takve slučajeve kaže:

"Sada, naravno moramo vraćati ilegalne imigrante nazad regularno i svakodnevno. Ali to moraju biti odrasli i djeca sa odraslim. Djecu bez odraslih ne bi trebali vraćati u njihove zemlje."

Sadašnji haos sa ilegalnim imigrantima i humanitarna kriza na američko-meksičkoj granici povod su za brojne komentare širom svijeta. Pored ostalih, i poglavar Katoličke crkve papa Franjo ističe da bi Sjedinjene Države trebale prihvatiti i štititi djecu i maloljetne imigrante, pristigle iz zemalja Centralne Amerike.

SAD: U Kongresu rasprave, na granici i dalje kriza
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:46 0:00

XS
SM
MD
LG