Linkovi

Jedan od najjačih pokreta u svijetu za okončanje aparthejda u Južnoj Africi je bio onaj u Sjedinjenim državama


Aktivisti protiv aparthejda u Sjedinjenim državama su imali odjeka u cijelom svijetu podstaknuvši I druge ljude da organiziraju vlastite prosvjedne aktivnosti.

Prošlo je 20 godina od okončanja aparthejda u Južnoj Africi, sistema rasne segregacije kojim su decenijama uskraćivana prava crnaca u toj zemlji. Jedan od najsnažnijih protestnih pokreta van Južne Afrike sa ciljem okončanja aparthejda bio je u Sjedinjenim državama tokom 80tih godina prošlog vijeka. Novinar Glasa Amerike Chris Simkins iz Washingtona donosi prilog o tome kako je taj pokret protiv aparthejda imao ključnu ulogu u donošenju promjena u Južnoj Africi.

Televizijski snimci nasilnih borbi za okončanje aparthejda u Južnoj Africi su privukli pažnju Amerikanaca 80 tih godina prošlog vijeka. Oni su podstakli I pružanje podrške za američki pokret protiv aparthejda.

Protivljenje aparthejdu u južnoj Africi je postalo logičan sljedeći korak, kaže bivši američki kongresmen Ron Dellums, koji je bio jedan od lidera tog pokreta.

On je radio na tome da skrene pažnju na pozive crnaca u Južnoj Africi, kao I na nepravde koje je provodila vlada manjinskih bijelaca. Dellums je u kongresu predstavio zakon protiv aparthejda kojim se zabranjivala trgovina I investiranje u Južnoj Africi, a predvodio je I brojne prosvjede u kojima su I obični građani I slavne ličnosti bili hapšeni.

Oni su izašli u prve redove kako bi rekli Ako Južnoafrikance mogu tući I hapsiti, najmanje što mi možemo učiniti je izaći I sami iskusiti nešto od tih patnji I stati na stranu naše braće I sestara kako bi se oni oslobodili, kaže Ron Dellums.

Howard Dodston, direktor univerzitetske biblioteke pri Harvardu, sjeća se kako je sa svojim sinom prosvjedovao kod Južnoafričkog konzulata u Atlanti.

Aktivisti protiv aparthejda u Sjedinjenim državama su zapravo imali odjeka u cijelom svijetu podstaknuvši I druge ljude da organiziraju vlastite prosvjedne aktivnosti, I to je vjerovatno bilo isto toliko ključno za ukidanje aparthejda kao I bilo šta drugo što se dešavalo, kaže Howard Dodson.

Studenti su također prosvjedovali na univerzitetskim kampusima, pozivajući škole I korporacije da prekinu svoja investiranja u Južnoj Africi. Unuka Nelsona Mandele Tukwini kaže da su američki pokret protiv aparthejda, kao I drugi pokreti, pomogli da se stav međunarodne zajednice odlučno okrene protiv režima aparthejda.

Moj deda, zatim Walter Sisulu, aktivista protiv aparthejda, kao I mnogi poput njih u svijetu, su to zaista cijenili jer su shvatili da bez podrške izvana neće biti uspjeha u ukidanju aparthejda, kaže Tukwini Mandela.

1986, kongres je odobrio zakon kojim su se nametnule oštre američke ekonomske sankcije protiv Južne Afrike. Predsjednik Ronald Reagan se protivio toj mjeri I uložio je veto. Ali samo nekoliko dana kasnije zakonodavci su oborili njegov veto. Bivši republikanski senator Richard Lugar je podržao sankcije.

Mislim da je to navelo južnoafričku vladu da razmotri svoju politiku, ne neposredno, ali usljed teških sankcija koje su uvedene. I to je dovelo do oslobađanja Nelsona Mandele, sjeća se senator Lugar.

Aparthejd je okončan 1994, I Nelson Mandela je izabran za južnoafričkog predsjednika. Tokom državne posjete Washingtonu on se zahvalio Amerikancima za njihovu podršku.

Nemate pojma koliko je vaša angažiranost u borbi protiv aparthejda u mojoj zemlji zapravo pomogla čitavoj transformaciji, rekao je Nelson Mandela.

Ron Dellums kaže da je najveću nagradu za svoje zalaganje protiv aparthejda dobio tokom susreta sa Nelsonom Mandelom.

Mandela me je pogledao I rekao Ronald Dellums, mnogo smo o tebi čuli. Ti si nama, Južnoafrikancima, dao nadu, držao nas u životu, i zagrlio me je. Ja sam počeo plakati. Taj trenutak neću zaboraviti sve dok sam živ, prisjeća se gospodin Dellums.

On kaže da nema sumnje da su odlučnost I požrtvovanje toliko mnogo ljudi u američkom pokretu protiv aparthejda pomogli izmijeniti tok istorije u Južnoj Africi.
Jedan od najjačih pokreta za okončanje aparthejda u Južnoj Africi je bio onaj u Sjedinjenim državama
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00
XS
SM
MD
LG