Linkovi

SAD – Afganistan: Poslije 2014. ... strateško partnerstvo


Američke vojne snage koje ostanu u Afganistanu poslije 2014. godine osiguravaće obuku, zračnu zaštitu, prikupljati i razmjenjivati obavještajne podatke i učestvovati u anti-terorističkim operacijama u partnerstvu sa afganistanskim snagama sigurnosti.

Vlade Sjedinjenih Državana i Afganistana finalizirale su nacrt sporazuma o strateškom partnerstvu čijom će provedbom biti osigurana američka vojna i finansijska pomoć Afganistancima za najmanje desetak godina nakon povlačenja većine međunarodnih vojnih snaga iz Afganistana krajem 2014. godine.

Taj sporazum pokazuje da će međunarodna zajednica biti snažno prisutna u Afganistanu i nakon 2914. godine, ističe američka državna tajnica Hillary Clinton:

„NATO i partneri neće ostaviti Afganistan. Naša pomoć biće ključna za dalji napredak Afganistana na do sada postignutom.“

Zapadne zemlje trebaju postići dogovor koliko uložiti u podršku afganistanskih snaga nakon 2014. godine. I koliko god da to bude, biće mnogo manje od 100 milijardi dolara potrošenih u Afganistanu ove godine, kaže analitičarka Fondacije Heritage Lisa Curtis i dodaje:

„Dvije, tri milijarde dolara za podršku afganistanskim snagama sigurnosti nakon 2014. je za Sjedinjene Države vrlo prihvatljiva cijena da budu sigurne da se neće dogoditi napad sličan omome od 11. septembra 2001. godine.“

Kongresmen Dana Rohrabacher, oštar kritičar afganistanske vlade, kojem je predsjednik Afganistana Hamid Karzai uskratio posjetu Kabulu, smatra da je sporazum o strateškom partnerstvu svojevrsno priznanje da je deset godina američkog prisustva u Afganistanu bilo neuspješno:

„Jedan od razloga zbog kojeg nismo uspjeli i zbog čega smo izgubili mnogo života je to što smo pokušavali prisiliti Afganistance da prihvate vlast u Kabulu kao legitimnu. A tu vlast vodi korumpirani režim pod predsjednikom Karzaiem.“

Visoki američki vojni zvaničnici smatraju da lokalne, afganistanske snage sigurnosti trebaju pomoć i obuku i poslije 2014. godine. Ganeral John Toolan, sa petogodišnjim iskustvom u Afganistanu, kaže:

„Moraćemo ostati u Afganistanu toliko dugo koliko bude potrebno da uspostavimo snažne i efikasne snage sigurnosti, posebno policijske, i dok te snage ne steknu kredibilitet među Afganistancima.“

Prema procjenama analitičara, sporazumom o strateškom partnerstvu sa Afganistanom, Sjedinjene Države teroristima u Pakistanu i Talebanima jasno stavljaju do znanja da neće napustiti taj region kao što je to učinio Sovjetski Savez, prisiljen devedesetih godina na povlačenje iz Afganistana. Osim toga:

„Mislim da taj sporazum pokazuje da Sjedinjene Države ne žele po svaku cijenu mir sa Talebanima. Naravno, poželjna je neka vrsta uključivanja Talebana, ali nije nužno potrebno postići neki sporazum sa njima u narednih godinu, dvije“ - smatra analitičarka Curtis.

Američke vojne snage koje ostanu u Afganistanu poslije 2014. godine osiguravaće obuku, zračnu zaštitu, prikupljati i razmjenjivati obavještajne podatke i učestvovati u anti-terorističkim operacijama u partnerstvu sa afganistanskim snagama sigurnosti.

XS
SM
MD
LG