Linkovi

SAD: Kvalifikovani ili ne.....!?


Hillary Clinton i Bernie Sanders, predsjednički kandidati Demokrata
Hillary Clinton i Bernie Sanders, predsjednički kandidati Demokrata

„Sada, eto, Clintonova i Sanders optužuju jedno drugo da nisu kvalificirani da budu predsjednik, ili predsjednica... što je, jednostavno, smiješno, apsurdno."

Naredni utorak je novi, veliki test za vodeće predsjedničke kandidate Hillary Clinton, Demokratu, i Donalda Trumpa, Republikanca. U saveznoj državi New York biće održana primarna, unutar stranačka glasanja i njih dvoje mogli bi dobiti novih zamah, nakon nekoliko koraka unazad na više prethodnih glasanja.

Donald Trump očekuje pobjedu na domaćem terenu, u saveznoj državi u kojoj živi i radi. U međuvremenu, oštro kritizira establišment Republikanske stranke, ogorčen mogućnošću da Ted Cruz lobira za podršku delegata predstojeće konvencije Republikanske stranke koji se još uvijek ne odlučju za koga će glasati.

"Ja imam milione glasova više. I niko ne govori o tome. Govore o delegatima konvencije. I tu sam za stotine glasova u prednosti. Ali sistem glasanja na konvenciji je nepošten, odvratan, prljav. To je prljav sistem“ – ističe Trump.

Ted Cruz uzvraća optužbama da Trump pokušava zastrašivačkom retorikom uticati na neodlučne delegate:

"Nominiranje Donalda Trumpa bilo bi kao iskakanje voza iz šina. Ako on bude nominiran, Hillary Clinton će pobijeduiti dvocifrenom razlikom."

Podrška Tedu Cruzu u saveznoj državi New York je mnogo manja nego Donaldu Trumpu. John Kasich, treći kandidat Republikanac, uveliko zaostaje, ali i dalje vjeruje da bi na konvenciji mogao biti alternativa za delegate koji nisu ni za Trumpa, ni za Cruza.

"Oni koji se hrane bojaznima, ljutnjom i nezadovoljstvom koje mnogi od nas ponekad osjećamo, na taj način hrane vlastite nezasitne ambicije i želju za slavom. To može Ameriku odvesti u dubok jaz, oslabiti je, a ne ojačati" – upozorava Kasich.

Hillary Clinton, vodeća u demokratskom dvojcu, prema procentima podrške, u dvocifrenoj prednosti je nad Bernie Sandersom u saveznoj državi New York. Ako se prognože pokažu tačnim, biće to težak poraz njenog stranačkog konkurenta.

"Uočila sam da ovdje, u New Yorku, da senator Sanders ima velikih teškoća da odgvori na mnoga pitanja, posebno pitanja na kojima on insistira kao bitnim.Jedno od tih pitanja je šta uraditi sa bankama" – govori, pored ostalog, Clintonova u susretima sa simpatizerima

Bernie Sanders, unatoč podršci slabijoj od podrške koju ima Hillary Clinton, uspijeva privući veliki broj simpatizera. Takav je bio i njegov istup na Manhattanu, gdje je okupljene podsjetio:

"Pobijedili smo na sedam od posljednji osam glasanja. I kada gledam u ovu ogromnu skupinu ja vjerujem da mogu pobijeti i u ovoj saveznoj državi slijedeće utorka."

Intenziviranjem predizbornih kampanja retorika predsjedničkih kandidata se zaoštrava, kritike konkurenata bivaju neprimjerenije i neodmjerenije, ocjenjuje Tom DeFrank, analitičar NATIONAL JOURNAL-a, i dodaje:

"Postaje kampanja neugodnija, zlobnija, ne samo među Republikancima, nego i među Demokratama. Sada, eto, Clintonova i Sanders optužuju jedno drugo da nisu kvalificirani da budu predsjednik, ili predsjednica... što je, jednostavno, smiješno, apsurdno."

Uz Donalda Trumpa, i Hillary Clinton i Bernie Sanders su uveliko vezani za saveznu državu New York. Hillary Clinton je tu državu predstavljala kao senatorica u Senatu američkog Kongresa, a Bernie Sanders je odrastao u Brooklynu, jednom od najvećih kvartova New York City-a.

SAD: Kvalifikovani ili ne.....!?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:39 0:00

XS
SM
MD
LG