Linkovi

BiH: Studenti dovršavaju uređaj koji bi pomogao slijepim osobama


Studenti Emin Šehić i Timur Ćerimagić razvijaju društveno koristan biznis
Studenti Emin Šehić i Timur Ćerimagić razvijaju društveno koristan biznis

Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu razvija uređaj namijenjen da slijepim osobama zamijeni bijeli štap i oslobodi ruke.

U prostoriji koju im je Fakultet stavio na raspolaganje i uz pomoć profesorice Selme Hanjalić, studenti Timur Ćerimagić, Emin Šehić, Mirzet Brkić i asistent na Fakultetu Vahid Helać, dorađuju projekat „Feel the Space” (Osjeti prostor).

Glas Amerike je razgovarao o tome sa studentima.

Uređaj funkcioniše na bazi pojasa koji se preko odjeće veže oko struka i mjeri udaljenost do četiri metra. Pojas se sastoji od ultrazvučnih senzora koji reaguju prepreke, a zatim se 3D zvukom na slušalicu korisnika šalje informacija o najbližoj prepreci. Na taj način se prikazuje stvarno okruženje.

„Osoba može da pojmi koliko je stvar daleko i iz kojeg smjera dolazi”, pojašnjava Ćerimagić.

Timur Ćerimagić
Timur Ćerimagić

Početak od nule

Studenti trenutno poboljšavaju prvobitnu verziju uređaja. Plan je da se krajem ove godine društveno korisni uređaj nađe na tržištu. U međuvremenu su Institutu za intelektualno vlasništvo podnijeli zahtjev za zaštitu patenta.

Priča je krenula pred kraj 2015. godine, kada su se Ćerimagić i Šehić prijavili na Hackathon, takmičenje za programere.

„Imali smo više varijanti. Uglavnom, to su bile varijante koje se tiču zdravlja, kao neka pomagala ljudima”, kaže Šehić. „Došli smo na ideju na pomognemo slijepim osobama, ali nismo znali kako.”

Podsjećaju da u svijetu živi oko 39 miliona slijepih osoba i da su htjeli napraviti uređaj koji je cjenovno pristupačan.

Uređaj bi imao funkciju bijelog štapa
Uređaj bi imao funkciju bijelog štapa

U 24 sata, koliko je trajalo Hackathon takmičenje, razvili su demo verziju, što im je otvorilo vrata za dalji put. Godinu poslije Hackathona otputovali su na međunarodni skup za unaprijeđene tehnologije za dobrobit čovječanstva koji je organizovao Institut inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE), gdje su prezentovali svoju ideju.

„Nakon toga su ljudi čuli za nas. Počeli su se javljati strani i domaći investitori”, prisjeća se Ćerimagić.

Prvi test

Studenti kažu da su testirali svoj izum. Uradio je to Mustafa Mehić, slijepi mladić poznat po trčanju polumaratona. Njegove povratne informacije bile su od velike pomoći. Verifikovao ideju, prethodno govoreći da mu nikakav izum ne može zamijeniti bijeli štap.

„Rekao je da ideja kao ideja ima smisla, ali da ta verzija uređaja koju je testirao ima još mnogo prostora da se unaprijedi. Ukazao nam je na te stvari”, prisjeća se Šehić.

Emin Šehić
Emin Šehić

Kažu da bi odustali od čitavog projekta da Mehić nije verifikovao uređaj.

​Nedavno su od Fondacije Mozaik, neprofitne organizacije koja investira u društveno inovativne projekte, dobili finansijsku, pravnu, marketinšku i druge vidove pomoći.

To im je omogućilo i nabavku bolje opreme poput senzora. „Dijelove smo naručili, stigla je većina dijelova”, kažu studenti.

Sada poboljšavaju prvobitnu verziju uređaja. Pričaju da je ljeto rezervisano za novo testiranje kod većeg broja slijepih osoba. „Nije dovoljno da jedna osoba testira”, kažu oni.

Očekuju da će proizvod u decembru biti gotov i spreman za tržište.

„Vizija našeg tima je korištenje savremenih tehnologija za pomoć osobama sa različitim vrstama invaliditeta”, zaključuju studenti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG