Linkovi

Uragan Ajrin oslabio, ali i dalje ozbiljno prijeti


Satelitski snimci NASA-e ponajbolje pokazuju veličinu uragana
Satelitski snimci NASA-e ponajbolje pokazuju veličinu uragana

Posljednjeg vikenda u avgustu, američka istočna obala je opustjela. Stotine hiljada turista i mještana iz okeanskog priobalja u Sjevernoj Karolini, Virdžiniji, Merilendu, Delaveru, Nju Džersiju, Njujorku i Konetikatu evakuisane su pred naletom uragana Ajrin (Irene), jedne od prirodnih nepogoda čije bi posljedice – procjenjuju meteorolozi i stručnjaci – mogle da koštaju na desetine milijardi dolara.

Naleti vjetra brzine do 150 km su doduše u subotu ujutro nešto oslabilili, pa je Centar za uragane snizio kategoriju uragana na najnižu moguću, ali činjenica da se radi o izutetno velikom vrtlogu koji ugrožava gustro naseljeno područje uz obalu, od Sjeverne Karoline do Bostona, ostavlja mnogo razloga za brigu, posebno kada je riječ o poplavama i snadbijevanju električnom energijom.

Uragan je u subotu ujutro stigao do Kejp Lokauta (Cape Lookout) u Sjevernoj Karolini,u blizini popularnog ljetovališta Outer Banks.

Vandredno stanje je proglašeno u svim priobalnim državama. Aviokompanije su otkazale letove prema većem dijelu istočne obale SAD gdje su zatvoreni brojni aerodromi.

U Njujorku ne radi ni najveća podzemna željeznica u zemlji. Gradonačelnik Majkl Blumberg naredio je prvu u istoriji evakuaciju Njujorčana, njih oko 300.000 koji žive u djelovima metropolisa na niskoj nadmorskoj visini.

Predsjednik Obama je prekinuo ljetovanje i u obraćanju naciji – pred povratak u Vašington - poručio da se radi o “izuteno opasnom uraganu”, moguće istorijskih razmjera.

Uragan Ajrin (Irene) prvi je koji ozbiljno prijeti američkom kopnu u posljednje tri godine.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG