Linkovi

Uragan Irene oslabio pred njujorškim metropolisom


Tropska oluja Irene zahvatila je grad New York
Tropska oluja Irene zahvatila je grad New York

Uragan Irenej oslabio je pa su ga meteorološke službe prekvalifikovale u tropsku oluju neposredno prije nego je pogdio njujorki metropolis. Tokom noći poplavljena su brojna podruičkan u Sjevernoj i Južnoj Karolini, Virdžiniji, Delaveru, oko prijestonice Washingtona i u okeanskom priobalju New Jerseya.

U nevremenu je poginulo najmanje osam ljudi, dok su kopneni i vazdušni saobraćaj gotovo potpuno paralisani. Više od 3 miliona ljudi ostalo je bez struje.

Tropska oluja sa vjetrovima brzine i do 120 km/h izazvala je poplave i ostavila bez struje brojne žitelje Velike Jabuke.

Niži predjeli metropolisa evakuisani su prvi oput u istoriji, a zatvoren je i metroi tuneli koji povezuju grad sa kopnom. Ovo je najveća oluja koja je pogodila New Zork od 1985.godine.

Eksperti u prviom analizama procjenjuju da bi ukupna šteta uragana Irene mogla da iznosi i više od 6 milijardi dolara, mada se u analizama - u prvi plan ističe oprez nadlenih vlasti koje su naredile obavezujuće evakuacije i tako, prema mkišpljenjubn stručnjaka, spasile brojne živote.

Inače, zbog posljedica nevremena, dvije nuklearne elektrane – u Marylandu i New Jerseyu – obustavile su rad. Vlasti navode da su elektrane bezbjedne i da nema opasnosti.

Centar za uragane i danas upozorava žitelje oblasti duž kojih je Irene "protutnjala" u protekla dva dana na talase i podmorske struje opasne po život, kao i na porast vodostaja za više od dva metra u nekim djelovima zemlje.

Skreće se pažnja i na više od 25 centimetara kišnih taloga koji može da izazove opasne bujice i klizišta.

Predsjednik Barack Obama je u subotu obišao komandni centar u kojem nadležni za vanredne situacije usaglašavaju mjere koje se preduzimaju za suzbijanje posledica nevremena. Upozorio je, u obraćanju medijima, da bi situacija narednih nekoliko dana mogla da bude kritična.

Irene je prvi uragan koji je ozbiljno ugrozio Sjedinjene Države posle tri godine. Pored žrtava u SAD, u uraganu su poginuli najmanje jedna osoba u Portoriku i dvije u Dominikanskoj Republici.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG