Linkovi

Uragan Irene oslabio pred njujorškim metropolisom


Tropska oluja Irene zahvatila je grad New York

Uragan Irenej oslabio je pa su ga meteorološke službe prekvalifikovale u tropsku oluju neposredno prije nego je pogdio njujorki metropolis. Tokom noći poplavljena su brojna podruičkan u Sjevernoj i Južnoj Karolini, Virdžiniji, Delaveru, oko prijestonice Washingtona i u okeanskom priobalju New Jerseya.

U nevremenu je poginulo najmanje osam ljudi, dok su kopneni i vazdušni saobraćaj gotovo potpuno paralisani. Više od 3 miliona ljudi ostalo je bez struje.

Tropska oluja sa vjetrovima brzine i do 120 km/h izazvala je poplave i ostavila bez struje brojne žitelje Velike Jabuke.

Niži predjeli metropolisa evakuisani su prvi oput u istoriji, a zatvoren je i metroi tuneli koji povezuju grad sa kopnom. Ovo je najveća oluja koja je pogodila New Zork od 1985.godine.

Eksperti u prviom analizama procjenjuju da bi ukupna šteta uragana Irene mogla da iznosi i više od 6 milijardi dolara, mada se u analizama - u prvi plan ističe oprez nadlenih vlasti koje su naredile obavezujuće evakuacije i tako, prema mkišpljenjubn stručnjaka, spasile brojne živote.

Inače, zbog posljedica nevremena, dvije nuklearne elektrane – u Marylandu i New Jerseyu – obustavile su rad. Vlasti navode da su elektrane bezbjedne i da nema opasnosti.

Centar za uragane i danas upozorava žitelje oblasti duž kojih je Irene "protutnjala" u protekla dva dana na talase i podmorske struje opasne po život, kao i na porast vodostaja za više od dva metra u nekim djelovima zemlje.

Skreće se pažnja i na više od 25 centimetara kišnih taloga koji može da izazove opasne bujice i klizišta.

Predsjednik Barack Obama je u subotu obišao komandni centar u kojem nadležni za vanredne situacije usaglašavaju mjere koje se preduzimaju za suzbijanje posledica nevremena. Upozorio je, u obraćanju medijima, da bi situacija narednih nekoliko dana mogla da bude kritična.

Irene je prvi uragan koji je ozbiljno ugrozio Sjedinjene Države posle tri godine. Pored žrtava u SAD, u uraganu su poginuli najmanje jedna osoba u Portoriku i dvije u Dominikanskoj Republici.

XS
SM
MD
LG