Linkovi

Uoči govora predsjednika Obame o ekonomskoj politici njegove administracije


Uoči govora predsjednika Obame o ekonomskoj politici njegove administracije
Uoči govora predsjednika Obame o ekonomskoj politici njegove administracije

Obamini planovi predviđaju porezne povlastice za firme koje otvaraju radna mjesta, izvjesno sniženje poreza za srednju klasu te profesionalnu prekvalifikaciju za one koji su dugo nezaposleni

Predsjednik Obama će u četvrtak u Kongresu Sjedinjenih Država održati govor o ekonomskoj politici svoje vlade. Cilj je objaviti mjere koje bi trebale pokrenuti anemičnu ekonomiju i ubrzati zapošljavanje. Stanje nacionalne ekonomije moglo bi imati odlučujuću važnost na predsjedničkim izborima sljedeće godine.

Američka ekonomija stagnira, a stopa nezaposlenosti nikako da se 'spusti' na manje od 9 posto. Najavljujući svoje obraćanje Kongresu, predsjednik Barack Obama je rekao da će u govoru objasniti mjere kojima je cilj ubrzavanje zapošljavanja: „Definirat ću niz koraka kojima bi Kongres – ako ih usvoji – odmah poboljšao situaciju naše srednje klase i svih koji rade. Također, poduzetnicima će biti lakše da zaposle nove radnike, brže će počinjati infrastrukturni radovi na cestama, željeznici i aerodromima. Bit će tu i drugih mjera za ubrzanje gospodarskog rasta“.

Popularnost predsjednika Obame je na izrazito niskoj razini. Čak 65 posto ispitanika u najnovijim anketama smatra da Barack Obama ne vodi dobru ekonomsku politiku. Očito, u pitanju je reizbor gospodina Obame sljedeće godine, za drugi predsjednički mandat.

U Washingtonu se dosta raspravlja jesu li predsjednikovi planovi na području zapošljavanja dovoljno ambiciozni. Oni predviđaju porezne povlastice za firme koje otvaraju radna mjesta, izvjesno sniženje poreza za srednju klasu te profesionalnu prekvalifikaciju za one koji su dugo nezaposleni.

Također, Bijela kuća želi da se što brže ratificiraju sporazumi o slobodnoj trgovini s Panamom, Columbijom i Južnom Korejom jer će – tvrdi predsjednik Obama – i oni doprinijeti zapošljavanju Amerikanaca. Administracija tvrdi da bi ove mjere trebala pozdraviti i oporbena Republikanska stranka.

Međutim, republikanski kongresnik iz Illinoisa Joe Walsh misli suprotno: „Općenito gledano, predsjednik će predložiti novi državni poticaj privatnom sektoru. To znači, još veće državno zaduživanje da bi se trošilo. To je obama već probao, prije tri godine, i nije bilo rezultata. On treba predložiti nešto suprotno, a ne opet isto“.

Republikanska stranka smatra da će se ekonomija obnoviti ako se porezi dodatno smanje, a državna potrošnja smanji. Uz to, privatni sektor treba osloboditi od nepotrebne državne regulacije. Republikanci Obamu neće podržati, kaže Larry Sabato, politički analitičar koji predaje na Sveučilištu Virginije. Zbog toga kaže bi predsjednik Obama trebao objaviti hrabar i ambiciozan plan: „Trebao bi iznijeti smion, ambiciozan plan – jer tako i tako kroz Kongres vjerojatno ništa neće proći, bilo malo ili veliko. To je jasno svima“.

Roger Hickey - iz liberalne organizacije Kampanja za američku budućnost, misli isto – predsjednik Obama mora iznijeti ambiciozan ekonomski plan: Ako jedino predloži mjere za koje misli da će ih republikanci podržati, onda će u očima javnosti predsjednik Obama biti netko tko zapravo ne razumije dubinu krize, koju građani osjećaju“.

Republikanski kongresnik Joe Walsh kaže da uopće neće doći na Capitol Hill, da posluša što predsjednik ima za reći o ekonomiji. Sve je to samo show u kojem ja ne želim sudjelovati – kaže Joe Walsh.

Neki analitičari smatraju da je govor u četvrtak možda 'najvažniji govor' koji će Obama održati kao predsjednik države. Međutim, kaže Larry Sabato, Obamina pobjeda na izborima 'ne ovisi o jednom govoru. Ona će ovisiti o stanju nacionalne ekonomije'.

XS
SM
MD
LG