Linkovi

BiH

BiH: U 2017. uništeno oružja kao u prethodne četiri godine zajedno


Ermin Pešto: Oko 10 posto građana ima isprave za oružje
Ermin Pešto: Oko 10 posto građana ima isprave za oružje

Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja (SALW) uz podršku Evropske komisije (EK), UNDP-a i Regionalnog centra za kontrolu malog i lakog oružja, u tri akcije sprovedene u Bosni i Hercegovini (BiH) u 2017. godini, prikupio je i uništio oko 11 hiljada komada malog i lakog oružja.

Predsjedavajući SALW-a i pomoćnik ministra sigurnosti za graničnu i opću sigurnost, Ermin Pešto, istakao je da su navedene akcije dale veliki doprinos u poboljšanju cjelokupne stabilnosti u BiH i regionu.

Želim naglasiti da je prikupljanje i uništavanje navedene količine malog i lakog oružja rezultat uspješnog rada svih policijskih agencija u BiH u borbi protiv ilegalne trgovine oružja”, navodi Pešto.

Prema njegovim riječima, brojka od oko 11 hiljada komada uništenog nelegalnog oružja u ovoj godini predstavlja izuzetan rezultat jer je približno ista količina oružja prikupljena i uništena u periodu od 2013. do 2016. godine.

Policijske agencije su spomenute aktivnosti sprovele u skladu sa Strategijom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH 2016-2020.

Pešto se osvrnuo na zakonodavstvo napomenuvši da u BiH postoji 12 zakona o oružju od čega je njih devet usklađeno sa direktivama o oružju Vijeća EU.

“Iako postoji 12 zakona o oružju, na nivou BiH praktično ne postoji institucija koja objedinjuje podatke o registrovanom odnosno oružju u legalnom posjedu”, napominje Pešto.

Koordinacioni odbor je ove godine sakupio podatke o tome koliko građana BiH ima legalno registrovano oružje u svom posjedu te su došli do brojke od oko 340 hiljada komada registrovanog oružja.

Prema našim procjenama na nivou BiH, deset posto građana ima isprave o oružju. Dakle, svjedoci smo da u BiH imamo veliku prijetnju od nelegalnog oružja, ali je bitno da skupljamo podatke o legalnom posjedu kako ne bi imali oprečne stavove”, naglašava Pešto.

Kada je riječ o broju neregistrovanog oružja koje se kod građana nalazi u ilegalnom posjedu, za BiH ne postoje precizni podaci.

Neke međunarodne i nevladine organizacije tvrde da se taj broj kreće od 150 do 750 hiljada komada oružja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG