Linkovi

Situacija na Srednjem istoku i izraelsko-palestinski razgovori dominantne teme Glavne skupštine


Situacija na Srednjem istoku i izraelsko-palestinski razgovori dominantne teme Glavne skupštine
Situacija na Srednjem istoku i izraelsko-palestinski razgovori dominantne teme Glavne skupštine

Svjetski čelnici također će voditi razgovore o gorućim međunarodnim pitanjima kao što je glad na Rogu Afrike, rat u Afganistanu i proliferacija nuklearnog oružja

Sljedeći tjedan svjetski čelnici će se okupiti u New Yorku na godišnjem sastanku u Ujedinjenim narodima. Mnogo se toga promijenilo od njihova posljednjeg susreta u rujnu prošle godine: neočekivano preoblikovanje političkog krajobraza na Srednjem istoku i prekid mirovnih razgovora između Palestinaca i Izraelaca. Ta pitanja će najvjerojatnije dominirati ovim tjedan dana dugim skupom.

Najvjerojatnije će se najviše govoriti o prodemokratskom pokretu koji je počeo u Sjevernoj Africi i proširio se cijelim Srednjim istokom sve do Jemena. U ožujku je bivši jemenski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Abdullah Alsaidi podnio ostavku nakon što su u njegovoj zemlji ubijeni prodemokratski prosvjednici. On je sad suradnik neovisnog Međunarodnog instituta za mir u New Yorku. Kaže da će ovim zemljama biti potrebna međunarodna podrška kako bi obavile glatku tranziciju na demokratski sustav. "Nekim zemljama će trebati ekonomska pomoć; nekima možda neće trebati ekonomska pomoć jer imaju naftno bogatstvo, kao recimo Libija. Sirijcima i Jemencima će naposljetku trebati ekonomska pomoć. Ali trebat će im i politička podrška. Morat će im pomoći pri transformaciji iz diktatorskih režima na demokratski sustav".

Prošle godine predsjednik Barack Obama je izjavio pred Glavnom skupštinom kako se nada da će do ovog rujna vidjeti palestinsku državu među članicama UN-a. "Oni od nas koji su prijatelji Izraela moraju shvatiti da istinska sigurnost za židovsku državu traži neovisnu Palestinu, onakvu koja bi omogućila palestinskom naroda da živi s dignitetom i životnim mogućnostima".

Međutim, obnovljeno širenje židovskih naselja prekinulo je mirovne razgovore i napredak kojem se nadao predsjednik Obama. Sad Palestinci kažu da bi mogli zatražiti da im se status priznanja podigne na višu razinu ili bi mogli čak zatražiti puno članstvo u Ujedinjenim narodima. Međutim, glasnogovornica američkog Državnog tajništva Victoria Nuland rekla je da bi Washington blokirao takav prijedlog kad bi došao do Vijeća sigurnosti. "Ne bi trebalo nikoga iznenaditi da se Sjedinjene Države protive takvom potezu Palestinaca da pokušaju uspostaviti državu koja se može ostvariti samo putem pregovora. Dakle ako nešto takvo dođe na glasovanje u vijeće sigurnosti, Sjedinjene Države će uložiti veto".

Ipak gospodin Alsaidi kaže da će Palestinci pokušati dobiti povećani status priznanja jer nemaju što izgubiti. "Kao prvo, za Palestince nama mirovnih razgovora. Kaže im se 'ne idite u Ujedinjene narode' jer bi to moglo zaustaviti mirovni proces – ali mirovnog procesa nema. Tako da Palestinci nemaju alternative, po njihovom mišljenju, osim da idu u Ujedinjene narode i traže priznanje palestinske države u okviru granica od 4. lipnja 1967".

Svjetski čelnici također će voditi razgovore o gorućim međunarodnim pitanjima kao što je glad na Rogu Afrike, rat u Afganistanu i proliferacija nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG