Linkovi

UN zabranio uzimanje beba-slonova iz divljine


This photo taken on August 13, 2019 shows 70-year-old emaciated elephant Tikiri eating at the Temple of the Tooth in the central city of Kandy, where she was brought to attend an annual Buddhust pageant.
This photo taken on August 13, 2019 shows 70-year-old emaciated elephant Tikiri eating at the Temple of the Tooth in the central city of Kandy, where she was brought to attend an annual Buddhust pageant.

U Ženevi je prije nekoliko dana održan samit Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka CITES (CITES - Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), gdje se raspravljalo o zaštiti pahidermata, kakvi su slonovi i nosorozi.

Delegati na ovoj UN-ovoj konferenciji o očuvanju živog svijeta u divljini izglasali su zabranu prakse uzimanja slonova-beba iz njihovog prirodnog staništa u svrhu njihovog premještanja u zoološke vrtove i cirkuse.

Četrdeset šest zemalja na Konvenciji UN-a o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama izglasalo je zabranu prakse, dok je njih 18 glasalo je protiv zabrane, uključujući Sjedinjene Američke Države. Devetnaest zemalja je bilo suzdržano.

Zabrana proglašava spomenuta mjesta zabave "neprihvatljivim i neprikladnim odredištima" za ove slonove.

"Ova odluka će spasiti bezbroj slonova od toga da budu odvedeni od svojih krda u divljini i budu prisiljeni provesti svoj život zatvoreni u neadekvatnim uslovima u zoološkim vrtovima", rekli su u nedjelju iz Humane Society International, neprofitne organizacije koja se bori protiv okrutnosti nad životinjama. "Hvatanje slonova- beba užasno je okrutno i traumatično za majke, njihove mladunce i krdo."

Odluka je posebno usmjerena na Bocvanu, Namibiju, Južnu Afriku i Zimbabve.

CITES kaže da je Zimbabve u Kinu od 2012. godine poslao više od 100 mladunaca slonova, traumatizirajući životinje za koje tvrdi da su ih rukovoditelji tukli, šutirali i mučki tretirali. Nekoliko ih je umrlo.

Treba imati na umu da veliki, dobro opremljeni zoo-vrtovi mogu imati važnu ulogu u konzervaciji vrsta te da se zabrana odnosi na praktično kidnapovanje mladunaca slonova iz divljine i njihovo odvajanje od krda i ne kritikuje postojanje zoo-vrtova koji učestvuju u programima očuvanja živog svijeta.

CITES je međunarodni sporazum sačinjen u svrhu regulisanja i nadzora međunarodne trgovinu divljim vrstama. Donesen je 1973. godine u Washingtonu, pa se prema tome zove i Washingtonski sporazum o zaštiti vrsta. Konvencija je stupila na snagu 1975. godine, a do danas su joj pristupile čak 182 države svijeta, što je čini najprihvaćenijom međunarodnom konvencijom sa područja zaštite prirode u svijetu.

BiH je ratificirala Konvenciju 2008.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG