Linkovi

Prvi sveobuhvatni izvještaj UN-a o napretku žena u svijetu


Američka žena ima jedan od najpovlaštenijih položaja na svijetu, pa ipak, nasilje u kući i povremena diskriminacija na radnom mjestu nisu rijetka pojava
Američka žena ima jedan od najpovlaštenijih položaja na svijetu, pa ipak, nasilje u kući i povremena diskriminacija na radnom mjestu nisu rijetka pojava

U nekim zemljama svijeta žene su za iste poslove plaćene i do 30 posto manje nego muškarci, a u mnogim izložene nasilju u porodici

Ujedinjeni Narodi su po prvi puta objavili veliki izvještaj koji govori o napretku u položaju žene u cijelom svijetu.


U izvještaju pod nazivom: Napredak žena u svijetu: potraga za pravdom, se govori o tome da i dan danas milioni žena u svijetu bivaju podložni svaki dan nepravdi, nasilju i nejednakosti u domu, na radnom mjestu i u javnom životu. UN poziva vlade svijeta da pod hitno poduzmu sve potrebne korake i akcije kako bi se konačno postigla jednokost spolova .


Kako je izjavila Michelle Bachelet, izvršna direktorica agencije UNa za unaprijedjenje žene, izvještaj za cilj ima da inspirira snažnu akciju ne samo vlada, nego i civilnog društva te ne-vladinih grupa , kako bi ostvarili brojna do sada data obećanja, i ubrzali postignuća u polju prava žene u cijelom svijetu.


U izvještaju stoji da je proteklo stoljeće donijelo transformaciju u pravima žene na papiru, ali za većinu žena u svijetu, kaže gospodja Bachelet, to se rijetko ostvarivalo u stvarnom , svakodnevnom životu.


Medju nalazima izvještaja, iako 125 zemalja u svijetu nasilje prema ženi stavlja izvan zakona, 603 miliona žena u svijetu i dalje pati bez zaštite policije. U nekim zemljama žene su za iste poslove i dalje plaćene 30 posto manje od muškaraca.

Cijeli sveobuhvatni izvještaj na nekoliko jezika se nalazi na internet stranici Ujedinjenih Naroda.


Inače u isto vrijeme je grupa sa sjedištem u Britaniji, Medjunarodna grupa za prava manjina, istaknula da su žene iz manjinskih grupa najčešće žrtve silovanja i mučenja, i meta prvenstveno zbog svog etniciteta i vjere.

XS
SM
MD
LG