Linkovi

Konferencija UN o neširenju nuklernog oružja: Optužbe Irana na račun SAD


Konferencija UN o neširenju nuklernog oružja: Optužbe Irana na račun SAD
Konferencija UN o neširenju nuklernog oružja: Optužbe Irana na račun SAD

“Iran je jedina zemlja, prisutna ovdje, za koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju utvrdila da ne poštuje obaveze o nuklearnoj sigurnosti” - istakla američka državna tajnica Hillary Clinton i naglasila da će Washington nastaviti smanjivati vlastito nuklearno oružje i raditi na tome da poboljša transparentnost u tom domenu.

Konferencija Ujedinjenih naroda u New Yorku o neširenju nuklernog oružja koja je, kao što smo već obavijestili, počela jučer, a održava se svake pete godine i traje četiri tjedna je pregled u međuvremenu učinjenog na neširenju i smanjivanju nuklernog oružja, a takođe i prilika za definiranje novih koraka na međunarodnom nivou za dalje nuklerno razoružanje.

Jučerašnji, prvi dan, obilježili su istupi iranskog predsjednika Mahmouda Ahmadinejada, jedinog predsjednika države koji učestvuje na konferenciji, i Hillary Clinton, američke državne tajnice.

Administracija predsjednika Baracka Obame smanjenje nuklearnih prijetnji učinila je centralnim zadatkom, istakla je američka državna tajnica Hillary Clinton u svom obraćanju učesnicima konferencije i naglasila da će Washington nastaviti smanjivati vlastito nuklearno oružje i raditi na tome da poboljša transparentnost u tom domenu. Ilustrativan primjer te transparentnosti je aktualno saopštenje Pentagona o broju američkih nuklearnih bojevih glava.

Nešto prije istupa gospođe Clinton, za istom govornicom predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad je, u najkraćem, optužio Sjedinjene Države da nuklernim oružjem prijete drugim zemljama, uključujući i Iran, a kao primjer nedosljednosti američke nuklerne politike naveo je primjer Srednjeg Istoka:

Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad
Predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad

“Premda Izrael ima na stotine nuklearnih bojevih glava, premda je vodio brojne ratove, premda prijeti ljudima i državama Srednjeg Istoka aktima terora i invazije, Izrael uživa bezuvjetnu podršku Sjedinjenih Država i njenih saveznica i prima neophodnu pomoć za razvoj programa nuklernog naoružanja.”

Obraćajući se predstavnicima 189 zemalja, gospodin Ahmadinejad je istakao da bi Srednji Istok trebalo da bude region bez nuklearnog oružja, te da je svrha nuklernih programa Irana proizvodnja energije, a ne oružja:

“Nuklerna energija je jedna od najčišćih i najjeftinijih. Ozbiljne klimatske promjene i zagađenje okoline izazvano korištenjem fosilnih goriva nalažu širenje korištenja nuklearnne energije.”

Američka državna tajnica Hillary Clinton
Američka državna tajnica Hillary Clinton

Američka državna tajnica Hillary Clinton je u svom obraćanju istakla da Sjedinjene Države dokazuju da poštuju i vlastita opredjeljenja i međunarodne obaveze na neširenju nuklernog oružja i smanjivanju nuklernog arsenala. Ona je za optužbe koje je iznio gospodin Ahmadinejad rekla da su tendeciozne, neutemeljene i pokušaj skretanja pažnje sa iranskog kršenja međunarodnih obaveza i izbjegavanja odgovornosti:

“Iran je jedina zemlja, prisutna ovdje, za koju je Međunarodna agencija za atomsku energiju utvrdila da ne poštuje obaveze o nuklearnoj sigurnosti. Jedna jedina. Iran ne poštuje odluke Vijeća sigurnosti i Međunarodne agencije za atomsku energiju i dovodi u pitanje proces neširenja i smanjivanja nuklernog oružja, tehnologije i materijala. I zato se suočava sa rastućom izolacijom i pritiskom međunarodne zajednice.”

Iran, nastavljanjem programa obogaćivanja urana krši više rezolucija Ujedinjenih naroda i suočava se sa novim mogućim sankcijama ukoliko ne odustane od tog programa.

I generalni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon zatražio je od Irana da prihvati međunarodne obaveze i dokaže da su nuklearne ambicije iranskog režima isključivo mirnodopske:

“Da ne bude dvojbi... Iran je taj ko može rasčistiti sve sumnje oko svog nuklearnog programa.”

U povodu sadašnje konferencije u Ujedinjneim narodima da podsjetimo da je Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, tehnologije i materijala za vojne svrhe stupio na snagu 1970. godine. Od tada se svakih pet godina u sjedištu svjetske organizacije okupljaju visoki predstavnici gotovo svih zemalja svijeta i analiziraju provođenje tog sporazuma, ključne barijere kojom se predupređuje širenje nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG