Linkovi

UN: Novi vođa Al-Qaide zapovijeda iz Irana


Detalj s plakata FBI-a koji nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hvatanja ili osude Saifa al-Adela. U novom izvještaju UN-a kaže se da je al-Adel 'novi de facto vođa' al-Qaide.
Detalj s plakata FBI-a koji nudi nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hvatanja ili osude Saifa al-Adela. U novom izvještaju UN-a kaže se da je al-Adel 'novi de facto vođa' al-Qaide.

Više od šest mjeseci nakon što su Sjedinjene Države ubile vođu al-Qaide Aymana al-Zawahirija u zračnom napadu na Kabul u Afganistanu, čini se da je vodstvo te terorističke skupine tiho prešlo na njegovog nasljednika u Iranu.

Novi izvještaj Ujedinjenih naroda, temeljen na obavještajnim podacima država članica, zaključuje da je Saif al-Adel "sada de facto vođa al-Qaide, za sada nastavljajući kontinuitet."

Sama Al-Qaida šutjela je o statusu svog vodstva nakon napada 31. jula 2022. u kojem je ubijen al-Zawahiri, ali izvještaj ukazuje na dva razloga za šutnju.

Al-Adelovo vodstvo "ne može se proglasiti zbog osjetljivosti al-Qaide na zabrinutost afganistanskih talibana da ne priznaju smrt al-Zawahirija u Kabulu i [al-Adelovu] prisutnost u Islamskoj Republici Iran", navodi se u izvještaju.

"Njegova lokacija otvara pitanja koja imaju veze s ambicijama al-Qaide da preuzme vodstvo u globalnom pokretu suočenom s izazovima", uključujući izazove njezinog rivala, terorističke skupine Islamska država (IS), dodaje se u izvještaju.

Zapadne obavještajne agencije, uključujući one u Sjedinjenim Državama, dugo su al-Adela smatrale vjerojatnim nasljednikom al-Zawahirija, opisujući bivšeg oficira egipatskih specijalnih snaga kao sposobnog zapovjednika s golemim operativnim iskustvom na više lokacija.

Počevši od ranih 1990-ih, al-Adel je bio dio tima koji je pružao vojnu i obavještajnu obuku borcima u Afganistanu, Pakistanu i Sudanu.

Također je pomogao u obuci članova egipatske podružnice Al-Qaide, Egyptian Islamic Jihad, i Somalijaca koji su se borili protiv američkih snaga u Mogadišu od 1992. do 1994. godine.

SAD je 1998. godine optužio al-Adela za njegovu ulogu u planiranju smrtonosnih bombaških napada na američka veleposlanstva u Dar es Salaamu u Tanzaniji i Nairobiju u Keniji, u kojima su poginule 224 osobe i ranjene hiljade drugih.

Al-Adel je također dugogodišnji član al-Qaidinog višeg rukovodstva, Majlis al-Shura, kao i viši član grupe Hittin Committee, zadužen za upravljanje globalnim operacijama al-Qaide.

Čini se da početne informacije koje su podijelile države članice UN-a pokazuju da je al-Adelov mandat na čelu al-Qaide bio donekle gladak.

U izvještaju se navodi da su propagandni napori al-Qaide posljednjih mjeseci postali "sofisticiraniji i plodniji".

A neke države članice pokazuju da je al-Adel uspio učvrstiti ili povećati kontrolu nad nekim ograncima al-Qaide.

Konkretno, najmanje jedna obavještajna agencija države članice rekla je da al-Adel daje "izravne upute" Hurras al-Dinu, jednoj od sirijskih filijala Al-Qaide, kojim upravlja njegov zet.

Ali sadašnji i bivši zapadni protivteroristički dužnosnici dugo su dovodili u pitanje do koje mjere bilo koji vođa al-Qaide može upravljati skupinom iz Irana, a neki situaciju opisuju kao "pozlaćeni kavez".

"Prisutnost al-Qaide u Iranu neka je vrsta čipa koji Iranci imaju", rekao je Edmund Fitton-Brown, bivši viši dužnosnik Ujedinjenih naroda za borbu protiv terorizma koji je sada savjetnik neprofitne organizacije Counter Extremism Project.

"Nisu sasvim sigurni kako i kada bi to mogli igrati, ali ... bilo je to nešto za što su smatrali da ima potencijalnu vrijednost", rekao je Fitton-Brown za Glas Amerike, dodajući da al-Adel koji vodi terorističku skupinu iz Teherana "nije toliko velik promjena u odnosu na situaciju koja je bila prije nego što je Zawahiri ubijen."

"Al-Qaida je uvijek bila savjetodavna organizacija", rekao je. "Oni imaju Šuru, vodstvo, a Saif je već bio dio toga. Već je bio vrlo važan glas u tom vodstvu. On je sada još važniji glas."

Neki američki dužnosnici, međutim, tvrde da je Iran vjerovatno više nego voljan pomoći vodstvu al-Qaide sa sjedištem u Iranu, unatoč značajnim vjerskim razlikama između iranskog šiitskog režima i porijekla terorističke skupine kao sunitske skupine.

"Al-Qaida ima novu matičnu bazu. To je Islamska Republika Iran", tadašnji Državni tajnik Mike Pompeo upozorio je početkom 2021.

"Teheran je dopustio al-Qaidi prikupljanje sredstava, slobodnu komunikaciju s članovima al-Qaide diljem svijeta i obavljanje mnogih drugih funkcija koje su prethodno bile vođene iz Afganistana ili Pakistana", rekao je tada Pompeo, označivši Iran kao al-Qaidin novi "operativni štab".

Drugi američki dužnosnici tvrde da je iranski odnos s al-Qaidom transakcijske prirode i da će Teheran pomagati al-Qaidi kada to odgovara ciljevima vodstva, a u drugim slučajevima razbiti terorističku skupinu.

Na zahtjev Glasa Amerike za komentar iranskoj misiji pri UN-u o prisutnosti vođa al-Qaide u Iranu i odnosu iranske vlade s tom terorističkom skupinom nije odmah odgovoreno.

Ipak, neki stručnjaci tvrde da al-Adelova odluka da nastavi djelovati unutar Irana može govoriti.

Al-Adel bi se "sigurno mogao vratiti u Afganistan. Mogao bi se preseliti na druge lokacije", rekao je protuteroristički analitičar Thomas Joscelyn za Glas Amerike. "To sugerira da ima tako ugodno okruženje unutar Irana i da je dovoljno siguran unutar Irana i da se ne mora brinuti o napadima dronovima, na primjer, unutar Irana."

To također može govoriti o al-Adelovoj razini udobnosti sa samim iranskim režimom.

"Saif al-Adel je tip koji je radio s Irancima 30 godina", rekao je Joscelyn, ističući da je novi vođa al-Qaide obučavan s Iranom i njegovom posredničkom terorističkom skupinom, Hezbollahom, početkom 1990-ih.

"Pitanje je koji su uvjeti sporazuma i u čemu im Iran pomaže osim što im daje sigurno utočište?" On je rekao. – To su otvorena pitanja.

Ipak, kao što sugeriraju izvještaji UN-a, postoji i potencijalna loša strana odnosa koja će vjerovatno ići na ruku IS-u, također poznatom kao ISIS ili ISIL.

"Optika da je stvarni vođa al-Qaide zapravo prepušten na milost i nemilost Iranu... olakšava ISIL-u da napadne al-Qaidu", rekao je Fitton.

Za sada najnovije javne procjene iz Sjedinjenih Država sugeriraju al-Adel, bez obzira na njegovu lokacij možda ima namjeru ponovno stvoriti al-Qaidu kao borbenu silu koje se treba bojati, iako doći do toga neće biti bez izazova.

Al-Adel je "vjerojatno zainteresiran za poboljšanje sposobnosti al-Qaide na bojnom polju, iako će decentralizirana organizacijska struktura vjerovatno spriječiti njegovu sposobnost da napravi brze promjene", rekao je glavni inspektor Ministarstva obrane u izvještaju u novembru, citirajući informacije iz Obavještajne službe osbrane.

SAD nudi nagradu od 10 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do al-Adelovog hvatanja ili osude.

XS
SM
MD
LG