Linkovi

Upozorenje Srbiji


Vuk Jeremić na sjednici Vijeća sigurnosti UN
Vuk Jeremić na sjednici Vijeća sigurnosti UN

Britanija je Srbiju upozorila da će bilo koji pokušaj ometanja kosovske nezavisnosti izazvati konfontaciju sa zemljama koje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu

Praktično odmah nakon što je Medjunarodni sud pravde dao svoje mišljenje kojim je potvrdio da kosovska Deklaracija o nezavisnosti nije u sukobu sa medjunarodnim pravom, Srbija koja je to mišljenje tražila, ali, očito nije bila zadovoljna njegovim rezultatom, uputila je Generalnoj skupštini UN svoj nacrt rezolucije protiveći se nezavisnom Kosovu. Juče je Vijeće sigurnosti raspravljalo o Kosovu, a bio je prisutan i srbijanski ministar vanjskih poslova, Vuk Jeremić. On je iznio stav Srbije koja sad tvrdi da mišljenje Medjunarodnog suda pravde ni na koji način ne predstavlja zakonsku osnovu za nezavisnost biše srbijanske pokrajine. Ambasadori zemalja članica Vijeća nisu prihvatili takav stav Srbije i složili su se, kako je to formulirala zamjenica američke ambasadorice u UN, Rosemary DiCarlo, da je kosovska nezavisnost sad nepovratna, a granice nepovredive. Ipak, najpreciznije upozorenje Srbiji uputio je britanski predstavnik, zamjenik ambasadora, Philip Parham. Britanija je Srbiju upozorila da će bilo koji pokušaj ometanja kosovske nezavisnosti izazvati konfontaciju sa zemljama koje su već priznale Kosovo kao nezavisnu državu, a srbijanski prijedlog rezolucije upućen Generalnoj skupštini UN Perham je jednostavno nazvao neprihvatljivim:

- Gospodine predsjedniče Vijeća, podrška Ujedinjenog Kraljevstva nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova ostaje čvrsta kao i uvijek dosad. Pozdravljamo nedavno izrečeno savjetodavno mišljenje Medjunarodnog suda pravde, koje je kao odgovor na pitanje Generalne Skupštine, potvrdilo da je kosovska deklaracija o nezavisnosti bila u skladu sa medjunarodnim pravom. Naše tumačenje tog mišljenja razlikuje se od tumačenja kojeg nudi Srbija. Preciznije, mišljenje suda ne stvara presedan. Kosovo je jedinstven slučaj. Njegova nezavisnost je rezultat jedinstvnenih činjenica. To ne stvara uzorak za secesiju bilo gdje drugo.

Pravno-zakonski proces pred Medjunarodnim sudom pravde je doveden do kraja i to takodje mora da znači i kraj debate o statusu Kosova. Kosovo, sada već više od 2 i po godine, funkcioniše kao nezavisna država. I sve više je i priznato kao takvo. 69 zemalja članica UN je već priznalo Kosovo. Taj progres je nepovratan. Ova najmladja država na svijetu je održiva, nezavisna zemlja, sa jasnom budućnošću u Evropskoj Uniji, budućnošću koju su nedavno ponovo potvrdile sve zemlje članice Unije. Mi smo uvjereni da će mišljenje Medjunarodnog suda pravde ustvari podstaknuti zemlje koje to dosad nisu učinile - da priznaju Kosovo.

Osim srbijanske, sjednici Vijeća prisustvovala je i delegacija Kosova, kao i predstavnici UNMIK-a, UN-ove misije koja još uvijek zvanično postoji na Kosovu, dok Svjetska organizacija ne odluči drugačije.

XS
SM
MD
LG