Linkovi

UN upozorio na 'katastrofu' zbog globalne nestašice hrane


FILES-US-HEALTH-ECONOMY-FOOD-CHILDREN
FILES-US-HEALTH-ECONOMY-FOOD-CHILDREN

Šef Ujedinjenih nacija (UN) upozorio je da se svijet suočava sa "katastrofom" zbog rastućih nestašica hrane.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u petak 24. juna je rekao da je rat u Ukrajini doprinio poremećajima od klimatskih promjena, pandemije izazvane korona virusom i nejadnakostima što će izazvati "nezapamćenu globalnu krozu gladi" koja već pogađa milione ljudi.

"Rizik da se u 2022. proglasi višestruka kriza gladi je realan", rekao je Guterres u video poruci zvaničnicima iz desetine bogatih i država u razvoju koje su se okupile u Berlinu. "A, 2023. bi mogla da bude još i gora."

Guterres je napomenuo da će žetve širom Azije, Afrike i Amerike biti pogođene dok se poljoprivrednici bore da rastućim cijenama gnojiva i energenata.

"Ovogodišnji problemi sa hranom bi mogli da postanu globalna kriza iduće godine", rekao je. "Ni jedna država neće ostati imuna na socijalne i ekonomske posljedice takve katastrofe."

Guterres je rekao da pregovarači UN-a rade na tome da se omogući Ukrajini da izvozi hranu i preko Crnog mora te da se dozvoli Rusiji da bez restrikcija dostavlja hranu i gnojivo na svjetska tržišta.

Takođe je pozvaao na olakšavanje duga za siromašne zemlje kako bi se pomoglo održavanju njihove ekonomije, te za privatni sektor kako bi se pomoglo u stabilizaciji tržišta hrane.

Domaćica sastanka u Berlinu je njemačka ministarka inostranih poslova Annalena Baerbock, koja je rekla da tvrdnje Moskve da su sankcije Zapada nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu razlog za nestašicu hrane, "potpuno neodržive".

Rusija je u maju i junu izvezla iste količine pšenice kao i u istom periodu 2021, rekla je Baerbock.

Ona je ponovila komentare generalnog sekretara UN-a da nekoliko faktora utiče na krizu gladi širom svijeta.

"Ali, ruski rat u Ukrajini je preokrenuo ovaj talas u cunami", rekla je Baerbock.

Američki državni sekretar Antony Blinken insistirao je na tome da Rusija nema opravdanje za zadržavanje vitalnih roba i njihovo uskraćivanje svjetskim tržištima.

"Sankcije koje smo kolektivno nametnuli Rusiji izuzimaju hranu, gnojivo, dibavljače", rekao je Blinken.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG